Zeleni kilovati iz Černobila

M.L.

U Ukrajini, zemlji u kojoj i dalje više od polovine potrošnje električne energije pokrivaju nuklearke je u blizini havarisane nuklearne centrale u Černobilu jesvečano je puštena u rad prva solarna centrala.

U neposrednoj blizini četvrtog bloka havarisane nuklearne centrale u Černobilu tokom proteklog vikenda, kako javlja AP, svečano je puštena u rad prva solarna centrala.

Ova centrala, snage jednog megavata, koju je postavio nemački investior Enerparc Ag, počela je da isporučuje struju još u julu, tako da je ova svečanost imala samo simbolični značaj.

Ovim povodom isticano je da Ukrajina i dalje više od polovine potrošnje električne enegije pokriva iz nuklearnih izvora. Najavljuje se, takođe, da će u zaštitnoj zoni oko havarisane nuklearke biti postavljeni i drugi solarni i eolski izvori električne energije.

Četvrti blok nuklearke u Černobilu eksplodirao je na "crni petak", 26.aprila 1986. Celokupno stanovništvo evakuisano je na daljinu veću od 30 kilometara. Ovaj udes s smatra najvećom ekološkom katasrtrofom u istoriji. Oko havarisanog reaktora postavljen je ubrzo betonski sarkofag koji se ne smatra dovoljno bezbednim i trajnim rešenjem.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...