Visoke temperature smanjuju učinak solarnih elektrana

M.L.

Efektivnost solarnih panela ne raste već, s povećanjem temperature, postupno pada. Najveći učinak solarne elektrane imaju u maju, junu i septembru objašnjavaju stručnjaci.

Sadašnje visoke temperature, koje su u većem delu srednje Evrope zabeležile istorijske maksimume, nisu od koristi vlasnicima solarnih elektrana. Efektivnost solarnih panela, naime, s povećanjem temperature postupno pada, dok (umereno) raste sa nadmorskom visinom, tj nešto je viša na planinama.

To su, povodom ekstremno visokih temperature koje su u Češkoj ovog leta često premašivale 35 stepeni Celzijusa, tamošnjoj javnosti objasnili stručnjaci, jer su kolale laičke glasine o ogromnim zaradama vlasnika solarnih centrala, dok su "svi umirali od vrućine".

"Snaga solarnih panela snižava se s rastućom temperaturom preko proseka za približno 0,4 procenta za svaki stepen Celzijusa. To je posledica ponašanja poluprovodničke strukture u fotovoltnim ćelijama. Ta pojava se, ipak, manje odražava na snagu solarnih centrala tokom leta, jer sunce sija duže odnosno dan je duži preko leta, tako da se time delimično kompenzira pad snage tokom vrućina", objasnila je izvršna direktora Solarne asocijacije Veronika Hamačkova u listu E-15.

Maksimum proizvodnje solarni izvori dostižu, inače u maju ili junu. Tokom leta proizvodnja padne umereno a ponovo poraste u septembru, dodaje Hamačkova.

Prema podacima Energetsko-regulacionog ureda (ERU) češke solarne centrale su lane najveću proizvodnju zabeležile u junu (328,8 gigavatsati-GWH) i u maju (311,9 GWH). Za njima po "produktivnosti" dolazi septembar, potom jul i avgust.

Bruto proizvodnja električne energije u Češkoj dostigla je prošle godine, prema ERU, 2,2 teravatsati, dok je globalna proizvodnja ove eneregije bila 87 teravat sati, odnosno, 87 milijardi kilovat časova (u bruto produkciju računa se i energija koja se troši prilikom proizvodnje električne struje).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...