Do 2050. pola sveta će trošiti “zelenu” struju

BM

Solarne i vetroelektrane će do sredine ovog veka proizvoditi polovinu ukupne električne energije u svetu, procenjuje 65 stručnjaka za energetiku u analizi Blumberga.

Nova godišnja analiza Blumberga (Bloomberga), pod nazivom New Energy Outlook 2018, na osnovu podataka od 65 stručnjaka za energetiku sa 12 velikih svetskih tržišta, predviđa kako će se razvijati tržište električne energije do sredine ovog veka. Fokusirajući se na trendove koji diktiraju razvoj tržišta i poslovne modele u ovom sektoru, kao i sve veću potražnju za električnom energijom, koja dolazi od električnih automobila, stručnjaci su izradili projekciju razvoja do 2050. godine, prenosi portal bug.hr.

Prema njihovim predviđanjima, do tada će polovinu električne energije u svetu proizvoditi solarne i vetroelektrane, a glavni trend, koji će pokretati ovakav rasplet događaja, biće pad cena struje iz ovih obnovljivih izvora, kao i sve jeftinije baterije za skladištenje tako dobijene energije. Ugalj će, kao izvor energije, do 2050. godine pasti na tek oko 11% udela u svetskoj proizvodnji (sa sadašnjih 38%).

oie

Trošak izgradnje fotonaponskih elektrana pašće do tada za 71%, predviđaju Bloombergovi stručnjaci, dok će izgradnja vetroelektrana pojeftiniti za 58%. Kako su ovakve elektrane već sada jeftinije od onih na ugalj i gas, dodatno će pojeftinjenje dovesti do snažne ekspanzije korištenja obnovljivih izvora.

Jedini neobnovljivi izvor energije čija uloga će rasti do 2050. godine biće gas, koji će se više nego do sada koristiti u Kini i Indiji. Do 2050. godine električni bi automobili trebali povećati potražnju za električnom energijom, pa će na njih odlaziti oko 9% svetske proizvodnje, odnosno nešto manje od 3,500 TWh godišnje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...