Nemačka menja podršku gradnji vetroelektrana

M.L.

U Nemačkoj je prošle godine na kopnu izgrađen rekordan broj vetrenjača, 1.792 novih - ukupne snage 5.333 megavata. Dinamika, međutim, zbog izmena u sistemu podrške, neće biti nastavljena pa će ova zemlja teško dostići cilj proklamovan u EU - da obnoviljivi izvori učestvuju 2020. godine sa 20 odsto u potrošnji energije.

Nemački nacionalni savez energije iz vetra (BWE) saopštio da je prošla godina bila rekordna u gradnji vetrenjača na kopnu – postavljeno je ukupno 1.792 novih postrojenja ukupne snage 5.333 megavata.

U Nemačkoj sada ima ukupno 28.576 vetrenjača. Rast njihovoj broja ubuduće neće, međutim, biti dinamičan kao što je bio lane. Od ove godine, naime, u ovoj zemlji na snazi je novi sistem podrške proizvodnji energije iz vetra. Ubuduće vlasnici elektrana, tj. vetrenjača neće dobijati više automatsku naknadu za proizvedenu energiju po prethodno utvrđenoj dotiranoj ceni. Investitori moraju sada za slobodne kapacitete da konkurišu na aukcijama, a porudžbine dobijaju oni koji ponude najnižu cenu.

Za ovu godinu BWE predviđa da će u proizvodnju ući manje novih vetrenjača nego lane - verovatno nešto više od hiljadu, ukupne snage oko 3.500 megavata. To je, ipak, nesto više nego što je kao cilj ustanovila savezna vlada, koja nastoji da gradnju vetranjača i solarki uskladi s kapacitetima prenosne mreže i druge infrastrukture.

Nemačka je, međutim, i dalje dosta daleko od ispunjenja proklamovanog cilja u EU, da obnoviljivi izvori učestvuju 2020. godine sa 20 odsto u potrošnji energije. Zbog toga BWE traži od savezne vlade da na aukcijama ubuduće otkupljuje i dodatne kapacitete, dakle, ne samo one s najnižim cenama.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...