Učešće obnovljivih izvora u EU samo 16,9 %

M.L.

Poslednjih godina udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u EU stagnira, tako da je gotovo sasvim izvesno da 2020. neće biti dostignuto zahtevanih 20 odsto.

Evropska unija je dosta daleko pod projektovanog cilja i obaveze za svoje članove da se do 2020. dostigne udeo obnovljivih izvora (voda, vetar, sunce...) u ukupnoj potrošnji energije. Taj udeo, prema poslednjim raspoloživim podacima Evropske agtencije za životnu sredinu, iznosio je krajem prošle godine 16,9 odsto, ili nešto više od šestine ukupne potrošnje. Prema tome, postavljeni cilj je, po svoj prilici, nedostižan.

EU-OIE

Udeo obnovljivih izvora u potrošnji energije u zemljama EU

Ovakav zaključak se nameće pošto se poslednjih godina ovaj udeo veoma malo povećava ili stagnira. Godine 2015. na primer, taj udeo je povećan za svega 0,2 odsto. Čak i Nemačka, koja je često pominjana kao uzor po svom okretanju prema tzv zelenim izvorima, ostaje pretežno zavisna od konvencionalnih izvora. Udeo „zelenih izvora“ u ukupnoj potrošnji eneregije se 2015. uvećao sa svega 14,59 na 14,67 odsto.

Na čelu liste zemalja po udelu obnovljivih izvora je Švedska sa 54,2 procenta, druga je Finska – 39,7 posto. Na samom dnu su Luksemburg (5,2) i Holandija (5,8 procenta).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...