Startovala prva sibirska solarna elektrana od ruskog modula

BM

U Majminskom rejonu Republike Altaj počela je da radi prva solarna elektrana sastavljena od heterostrukturnih modula domaće proizvodnje i visokog stepena iskorišćenja, čime je obezbeđena trećina potreba za energijom u ovoj republici.

U Majminskom rejonu Republike Altaj, u južnom delu Sibira, počela je s radom prva solarna elektrana sastavljena od heterostrukturnih modula domaće proizvodnje i visokog stepena iskorišćenja, izvestila je agencija Tas, a prenela Ruska reč.

Investicije u objekat iznose oko dve milijarde rubalja, izvođač radova je kompanija Solarna energija, a elektrana je specifična po tome što su u njenoj gradnji korišćeni heterostrukturni moduli poboljšane efikasnosti. Oni u velikoj meri uvećavaju transformaciju sunčeve energije čak i kada je vreme oblačno.

Investitor i glavni izvođač radova majminske elektrane je Hevel grupa (zajednička firma grupe kompanija Renova i akcionarskog društva Rosnano). Kako se navodi na sajtu kompanije, heterostrukturna tehnologija koja je primenjena u fabrici u Novočeboksarsku pripada novoj generaciji silicijumskih solarnih elemenata, koji se odlikuju najvišim stepenom iskorišćenja ćelija, od preko 22 odsto, i širokim temperaturnim dijapazonom upotrebe.

„Sve u svemu, sada imamo 40 megavata svoje proizvodnje, a zimi u vreme najvećeg opterećenja mreže, cela republika troši 120 megavata. Na taj način već smo obezbedili trećinu neophodnih potreba i ne planiramo da se zaustavimo na postignutom“, rekao je predsednik Republike Altaj Aleksandar Berdnikov.

Majminska solarna elektrana, čija je izgradnja započela u maju ove godine, četvrto je po redu postrojenje koje je u rad pustila kompanija Hevel. Ranije je ovaj region u saradnji sa pomenutom firmom planirao da do 2019. godine na Altaju ostvari ukupan kapacitet proizvodnje solarne energije do 90 megavata.

Mediji podsećaju da svetskom trendu razvoja obnovljivih vidova eneregije govori i činjenica da je u južnoj kineskoj pokrajini Anhui, poznatoj po nalazištima uglja, nedavno počela s radom najveća plutajuća solarna elektrana kapaciteta 40 megavati, s preko 120 hiljada solarnih panela na 86 hektara, koja će energijom obezbediti 15 hiljada domaćinstava.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...