Total se okreće solarnoj energiji

BM

Francuska naftna kompanija Total uložila je 284,7 miliona USD u preuzimanje 23 odsto udela u EREN RE-u da bi “ubrzala rast u korišćenju sunčeve energije“.

Najveća francuska naftna kompanija Total saopštila je u utorak da je uložila 284,7 miliona USD u preuzimanje 23 odsto udela u kompaniji EREN RE koja se bavi proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora. Total je u svom saopštenju naveo da bi u narednih pet godina mogao da u potpunosti preuzme pomenutu kompaniju, prenosi agencija UPI.

„EREN RE-ov zamah će nam omogućiti ubrzani rast u korišćenju sunčeve energije i uvesti nas u područe proizvodnje energije iz vetra“, kazao je Filip Soke, predsednik Totala, zadužen za gas, obnovljivu i električnu energiju. Naglasio je da je novo ulaganje krupan korak ka njihovom cilju da za pet godina dostignu proizvodnju od 5 GW iz obnovljivih izvora.

Total je započeo ispitivanja vezana za solarnu energiju još 2011. godine, a EREN RE je prisutan na tržištima u Africi, pacifičkom delu Azije i Latinskoj Americi i cilj mu je da do 2023. ima 3 GW instalisane snage za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, odnosno preko tri puta više nego trenutno.

Inače, Francuska ima jedan od najmanje karbonizovanih sektora električne energije među članicama EU, a Totalovo saopštenje došlo je samo koji čas pre nego što je francuski predsednik Emanuel Makron, veliki zagovornik nisko-ugljenične ekonomije, stao za govornicu Generalne skupštine UN.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...