Naftaši se okreću zelenoj energiji

SEEbiz

U želji da ubuduće obezbede alternativne prihode, koji bi nadomestili zaradu od poslova sa naftom i gasom velike evropske naftne kompanije se okreću obnovljivim izvorima energije, planirajući ulaganje od čak 2,5 milijarde dolara.

Nakon što su izgubile milijarde dolara tokom dvogodišnjeg trenda pojeftinjenja sirove nafte na tržištima najveće evropske naftne kompanije intenziviraju svoj ulazak u obnovljivu energiju u potrazi za izvorima svojih budućih prihoda. Šel, Eni, Total i Statoil najavili su u proteklih nekoliko nedelja ukupna ulaganja u zelenu energiju od otprilike 2,5 milijarde dolara u nastojanju da diverzificiraju svoje osnovno poslovanje – gasni i naftni biznis.

Francuska naftna kompanija Total objavila je da želi da u narednih 20 godina postane lider u obnovljivim izvorima energije i skladištenju električne energije. Među evropskim srodnim kompanijama najavila je najveća ulaganja u zelenu energiju.

Nedavno je za 1,1 milijardu dolara Total kupio firmu koja se bavi skladištenjem energije Saft. Od 2011. godine drži i većinski udjel u proizvođaču solarnih panela SunPower.

Ti poslovi deo su Totalove izražene ambicije, a kako bi ubrzala aktivnosti na tom području kompanija će od 1. septembra zaposliti i člana izvršnog odbora koji će voditi novi sektor za gas, obnovljive izvore i energiju.

"Ljudi inoviraju kada su priterani uza zid. Morate inovirati, jer ako se samo držite svoje pozicije jednostavno ne možete stvarati novac", rekao je prošle nedelje izvršni direktor Totala, Patrik Pujan.

Šel, najveća evropska naftna kompanija, takođe, osniva odeljenje posvećeno novim energijama, u koje će inkorporirati svoju proizvodnju energije iz vetra i sunca, kao i ulaganja u vodonik i biogorivo, pokazuju interni dokumenti koje je Reuters dobio na uvid.

BP je nedavno podigao svoju procenu globalne proizvodnje struje iz zelenih izvora do 2035. godine na 15 odsto.

"Te kompanije imaju na hiljade milijardi dolara naftnih rezervi u svojim knjigama. No, za 10 godina, ako se nastavi smanjivati troškovna kriva solarne energije, a tehnologija baterija omogući transport energije gdje god nam se ukaže potreba, hoće li se te rezerve ikada početi crpiti?", pita se Ben Varen, čelnik za financiranje energetike i zaštite okoline pri konsultantskoj firmi Ernst&Jang.

Ipak, zasad su najavljena ulaganja toga sektora u zelenu energiju neznatna, s obzirom na njihova ukupna kapitalna ulaganja.

Na primer, Šelova najavljena ulaganja od 200 miliona dolara u nove energetske aktivnosti manja su od 1 % njegovih ukupnih kapitalnih ulaganja, koja se godišnje kreću oko 30 milijardi dolara.

"U ovom trenutku ulaganja velikih naftnih kompanija u obnovljive izvore su mala u odnosu na njihov ukupni kapital, a s obzirom na rane faze, ne ostvaruju se ni značajniji povrati", ocjenjuje Rohan Murfi, jedan od direktora u Allianz Global Energy fondu, koji ulaže u kompanije poput Šela i Totala.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...