Solarni bum – kraj dotiranja?

M.L.

Solarna energija nije više toliko skupa - košta koliko i energija iz termocentrala na ugalj
Solarni panel u Africi (fotografija: http://www.nortrade.com/)

Električna energija iz solarnih panela, koja je još pre šest-sedam godina bila nekoliko puta skuplja nego, na primer, iz termocentrala na ugalj, sada se po prvi put izjednačila s cenom struje za domaćinstvo. Prema najnovijoj studiji Međunarodne agencije za obnovljive izvore (IRENA), lane je solarna energija dostigla tzv grid paritet (grid parity) u Italiji, Španiji i Nemačkoj.

To, ipak, još ne znači da se proizvodnja električne energije iz sunca može odmah sasvim osloboditi od dotacija, ali stručnjaci predviđaju da će se to dogoditi u roku od nekoliko godina. Ipak, dostizanje grid pariteta, tojest pariteta cena energetskih kompanija i fotovoltaik sistema znači veliki preokret u ekonomiji ove vrste obnovljive energije.

Prema studije ove agencije, od 2009. do 2013. snizili su se troškovi nabavke i postavljanja solarnih elektrana za dve trećine, a računato od 2008 - za čak 80 posto. Taj tempo razvoja može se uporediti s tempom rasta IT tehnologija.

„Globalna energetska revolucije je na putu“, ističe se u studiji. Instalisana snaga obnvljivih izvora energije u svetu se povećala u poslednjih deset godina za 85 posto i dostigla 1.700 gigavata. Fotovoltaika postiže impozantan rast i u Kini, što je manje poznato, gde su lane prihodi od solarne energetike dostigli 52 milijarde dolara.

IRENA očekuje da će masivan razvoj fotovoltaike nastaviti i narednih godina jer će svet i dalje biti sve više „gladan“ energije. Do 2030. potražnja za energijom povećaće se, kako se procenjuje, za oko 70 posto.  

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...