Napredak Kine u kosmosu: novi „rat zvezda“ zabrinjava Amerikance

Prevod: N.J.

SAD ponovo imaju žestoku konkurenciju u osvajanju Meseca, ali se protivnik promenio
(ilustracija, francuski Figaro piše o novoj trcu svemiru)

Nakon pobede u prvoj trci za Mesec 1969. godine, Sjedinjene Države sada ponovo imaju žestoku konkurenciju u osvajanju Meseca, ali se protivnik promenio. Kina je zamenila ugašeni SSSR u osvajanju svemira, a njen napredak u ovoj oblasti izaziva sve veću zabrinutost s one strane Atlantika.

Prošlog 1. januara, šef NASA-e, Bil Nelson, upozorio je na kineske ambicije u svemiru, a posebno na Mesecu, u intervjuu za časopis Politiko:

Opasnost od Kineza

„Moramo da pazimo da ne odu na neko mesto na Mesecu pod maskom naučnog istraživanja. Nije isključeno da bi onda rekli „sklonite se, mi smo tu, ovo je naša teritorija“. I da dodam: „Ako sumnjate, pogledajte šta su uradili sa ostrvima Spratli“, koralnim arhipelagom u međunarodnim vodama Južnog kineskog mora, koji je Peking kolonizovao i militarizovao, iako su ova mala ostrva nekada bila nenaseljena“.

Amerikanci i Kinezi zajedno ciljaju na Južni pol Zemljinog satelita. Ako bi tamo postavili svoje zastave, došlo bi do opasnog obračuna između astronauta koji imaju mandat da dođu do najbogatijih nalazišta minerala i ruda.

Ova nova svemirska trka trebalo bi da se odigra u naredne dve godine: dok Peking vredno radi, Vašington se bori da pokrije povećanje budžeta koje zahteva NASA. Rešenje se zove Artemis: ovaj program ima za cilj da stvori stalnu lunarnu bazu, odskočnu dasku za buduće ekspedicije na Mars, kao i stanicu u lunarnoj orbiti. Ali ovaj program kasni šest godina, prelazi predviđeni budžet za preko 6 milijardi dolara (trenutni budžet iznosi 94 milijarde dolara), i opterećen je razvojnim problemima za SLS raketu.

Američki svemirski plan

Plan je, međutim, postavljen: posle uspeha misije Artemis-1 krajem 2022. godine (bespilotno putovanje oko Meseca), na programu su još četiri. Artemis-2, planiran je orbitalni let s ljudskom posadom do kraja 2024. Za Artemis-3 i 4, koji će označiti povratak američkih astronauta na lunarno tlo bez presedana od 1972. godine, uključujući prvu ženu i prvog Afroamerikanca, NASA je poverila koncepciju za sletanje firmi SpaceKs Elona Maska. Artemis-3, planiran za kraj 2025. godine, verovatno će biti pomeren za jednu ili više godina. Artemis-5, planiran za 2029. (verzija bez posade), a zatim za 2030. (verzija sa posadom), koristiće sistem za sletanje koji je konstruisao Blue Origin, firma milijardera Džefa Bezosa, osnivača Amazona.

Ali ako bi kašnjenja usledila jedno za drugim, Sjedinjene Države bi zaostale u ovoj drugoj trci za Mesec, simbolu propadanja bivšeg lidera slobodnog sveta, koji je svojevremeno srušio SSSR nametanjem industrijskog „rata zvezda". U novoj epizodi ove sage, SAD su suočene sa finansijski sposobnijim protivnikom, a pobednik još nije poznat.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...