DIGITALNA TELEVIZIJA U SRBIJI

Zorica Panić

Digitalizacijom tv signala Srbija se priključila zemljama koje primenom novih tehnologija u prenosu sugnala obezbeđuju dostupnost programa nacionalnih i komercijalnih emitera sa više od 95 odsto pokrivenosti teritorije

Da je Srbija ušla u digitalnu eru, doduše sa zakašnjenjem, potvrdila je ovih dana vest da je RTS prešla na digitalno emitovanje u eksperimentalnoj fazi. Za sada je to celodnevni umetnički program. Istovremeno, Telekom je ponudio servis Open IPTV kao jednu od usluga koju telefonski operator može da propusti putem telefonske linije.
Od 1939. godine i Svetskog sajma, na kojem je predstavljen prvi komercijalni TV prijemnik, televizija polako zamenjuje radio kao osnovni izvor elektronskih informacija. Tokom 40-tih i 50-tih godina razvijaju se crno-beli TV standardi, a revolucija se događa krajem 50-tih, pojavom televizije u boji i video trake. Razvoj tranzistora i integralnih kola 70-tih omogućuje prelaz analognog u digitalni signal, što je i početak kraja prenosa slike kakav danas poznajemo.

Prvi put reč televizija upotrebljena je na Međunarodnom kongresu u Parizu 1900. godine, prvi TV program emitovao je BBC 1936. a prvi prenos preko satelita rađen je 1962. a digitalni prenos 1993. godine. Beograđani su prvi put videli televizor 1938. kada je na Begradskom sajmu pokazan prijemnik i način emitovanja programa. Televizija je u Srbiji zaživela 1958. godine, i od tada do danas postala je najbrojniji i najuticajniji medij.

Prema preporuci Evropske komisije sve članice EU moraju, najkasnije do 2012. godine u potpunosti da isključe analogiju (dosadašnji način emitovanja) i da pređu na digitalno emitovanje. U nekim je zemljama taj postupak već pri kraju (Velika Britanija, Francuska, Italija...) dok su neke zemlje spremne da prelazak u digitalnu eru završe već 2010. godine. Digatalna televizija je logičan nastavak razvoja televizije. Prednosti su višestruke jer pruža bolji kvalitet televizijskog signala, prijem je bez smetnji, postoji mogućnost većeg izbora dodatnih televizijskih programa, kao što su digitalni teletekst, interaktivne usluge, elektronski programski vodiči...Digitalni signal može da se prima i u automobilu

Televizor ili bioskop

Digitalna TV donosi i sliku širokog promera (widescreen - 16:9), koja više podseća na bioskopsko platno nego na klasični prijemnik, prenose se HDTV kanali visoke rezolucije i dolby surround višekanalni zvukovi za reprodukciju.

Pored svih tehnoloških poboljšanja, koje donosi digitalna televizija, gledaoci će uskoro imati mogućnost praćenja više nacionalnih televizijskih kanala. Srbija za sada nema ni strategiju ni zakone za digitalnu radio-difuziju, a u narednom periodu doći će do ponovne preraspodele frekvencija.

U budućnosti digitalna televizija će omogućiti servise poput pristupa Internetu, e-Uprave, e-Trgovine i slično. Efekat digitalnog signala je najbolji ukoliko u kući imate LCD ili plazma ekrane, ili tv signal primate preko računara pa tako pratite program a monitor, opet, treba da bude LCD. Za prijem digitalnog signala RTS-a potreban je spoljni konvertor (set top box), tv prijemnik sa ugrađenom digitalnim tjunerom, eksterna ili interna kartica za PC.Dodatna oprema za prijem digitalne televizije

Digitalna televizija počinje sa kulturom

-Razvoj digitalne tehnologije i sve šira primena primoravaju i TV, kao medij, da se prilagodi da bi uopšte mogla da opstane u multimedijalnom okruženju. RTS je eru digitalne telvizije započela celodnevnim kulturno –umetničkim programom. Odabrali smo kulturu kao najbolji sadržaj za kompletno prikazivanje nove tehnologije u smislu vrhunske slike i tona - kaže mr Tatjana Ćitić, odgovorni urednik eksperimentalnog umetničkog kanala RTS-a.

Budući da je muzička orijentacija programa klasična muzika i džez, u ponudi RTS digital programa, pored najpoznatijih svetskih imena iz sveta džeza, emitovaće se i poseban, gala program: vrhunski baleti u izvođenju najboljih svetskih ansambala, najveća simfonijska dela u interpretaciji poznatih svetskih orkestara, poput Berlinske filharmonije, portreti velikih umetnika, muzičko scenska dela u izvođenju reprezentativnih operskih ansambala i velike koncerte Simfonijskog hora i orkestra RTS.

-Na programu digitalnog kanala nalaze se domaće i strane dokumentarne emisije, igrani filmovi i druge emisije kulturno-umetničkog karaktera, kao i sadržaji namenjeni najmlađima: muzički animirani filmovi i obrazovne emisije, o tome kako treba gledati ili slušati neko umetničko delo, da bi se ono razumelo - kaže mr Tatjana Ćitić.

Od RTS ne zavisi koliko će trajati ova eksperimentalna faza, jer Međuresorna vladina grupa, koja je formirana u oktorbru ove godine (čine je predstavnici Ministarstva za telekomunikacije, Ministarstva kulture, Ratel-a, RRA), tek radi na izradi Strategije prelaska sa analogne na digitalnu televiziju.

Projekat bi trebalo da se završi do kraja ove godine (još tačno mesec dana), a Akcioni plan treba da bude gotov do juna naredne. Kako Srbija nije član EU, za nas ne važi rok za digitalizaciju do 2012. godine. Naš dan „D“ je 17. jun 2015. godine, kako je dogovoreno sa Međunarodnom organizacijom za telekomunikacije.

Strategijom o digitalizaciji planira se 40 nacionalnih programa, imajući u vidu da je osnovna prednost digitalne zemaljske televizije mogućnost odašiljanja većeg broja televizijskih kanala uz istu iskorišćenost frekvencijskog spektra. Trenutno stanje u podeli frekvencija je takvo da ima mnogo zainteresovanih a manjak frekencija, a sa uvođenjem digitalnog signala i novim brojem kanala doći će do obrnute situacije, mnogo kanala - malo zainteresovanih. Primera radi, Hrvatska je usvojila strategiju prelaska sa analognog na digitalni signal emitovanja sredinom ove godine, a planiraju da završe 2011. godine, čime se uklapaju u trend evropskih zemalja.

Cilj digitalizacije tv signala nije samo primena novih tehnologija u prenosu signala, već i dostupnost programa nacionalnih i komercijalnih emitera sa više od 95 odsto pokrivenosti nacionalne teritorije.

Što se RTS tiče, nacionalni emiter počinje da opravdava pretplatu, nudeći za sada, jednom broju korisnika (ugovori o prenosu sklopljeni su sa pojedinim kablovskim operaterima KDS PTT, IKOM, Telekomov Open IPTV paket...) program koji je umetnički, obrazovni ali i lek za duše gledalaca koje su opterećene srpskim šundom i tzv. elitom.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...