PUTIN: RUSIJA MORA ZADOBITI PREVAGU NA POLJU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE

ML

"Sadašnja dominacija zapadnih tehnoloških sistema u Rusiji opasna i nedopustiva", upozorio je Putin
(ilustracija, Vladimir Putin u Sankt Peterburgu na skupu o veštaštačkoj inteligenciji, foto kremlin.ru)

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da "Rusija mora zadobiti prevagu na polju veštačke inteligencije (AI)". Na konferenciji o veštačkoj inteligenciji on je, kako prenosi TASS, upozorio da je "sadašnja dominacija zapadnih tehnoloških sistema u Rusiji opasna i nedopustiva" i obećao da će se "u Rusiji uskoro utvrditi nova strategija razvoja veštačke inteligencije". 

Monopolska dominacija tuđih sredstava AI u Rusiji je, prema rečima ruskog lidera, "opasna i neprihvatljiva. Zato je neophodno da se stvaraju i koriste ruska rešenja u oblasti pouzdanih, transparentnih i bezbednih sistema veštačke inteligencije", dodao je on i istakao u tome primer ruske "Sberbanke", zatim platformu JandeksDžiPiTi (YandexGPT) i "Šedevrum" tehnološke kompanije "Jandeks, kao i projekte GigaČat (GigaChat) i "Kandinski" (Kandinsky) kompanije Sber, pridružene "Sber" banci.

Ruski lider je zaključio da Rusija treba da donese takve zakone koji će pogodovati razvoju veštačke inteligencije i pozvao visoke škole i fakultete da prošire programe u toj oblasti. Na kraju je istakao da bi vlada morala izdvojiti više sredstava za nauku u istraživanja u oblasti veštačke inteligencije.

Lideri u razvoju AI su, inače, sada, kako ovim povodom navodi Rojters, Kina i SAD. Moskva ima, takođe, ambicije da postane svetski igrač na polju AI ali napore u tom pravcu komplikuje rat u Ukrajini što vodi ka odlasku iz zemlje talentovanih naučnika, kao i zapadne sankcije koje otežavaju nabavku vrhunske tehnike za ruske potrebe.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...