Izum japanskih naučnika: prvi satelit napravljen od drveta magnolije

N.J.

Model za borbu protiv zagađenja metalnim ostacima satelita koji kruže oko Zemlje, napravljen uglavnom od drveta, trebalo bi da bude lansiran sledećeg leta pomoću američke rakete i, ako test bude uspešan, mogao bi da otvori put za proizvodnju novih biorazgradivih satelita
(ilustracija, maketa drvenog satelita - ekseriment japanskih naučnika i američke NASA-e, foto Lonkedin.com/posts)

Za borbu protiv zagađenja metalnim ostacima satelita koji kruže oko Zemlje, istraživači su razvili model koji je uglavnom napravljen od drveta. Trebalo bi da bude lansiran sledećeg leta pomoću američke rakete i, ako test bude uspešan, mogao bi da otvori put za proizvodnju novih biorazgradivih satelita.

Kada prestanu sa radom, sateliti koji kruže oko naše planete „ponovo ulaze u Zemljinu atmosferu i tu izgore. Ovo sagorevanje stvara sitne aluminijumske čestice koje će nastaviti da plutaju u gornjim slojevima atmosfere dugi niz godina. Na kraju, oni će imati uticaj na zemaljsko okruženje“, objašnjava astronaut i vazduhoplovni inženjer Takao Doi https://humans-in-space.jaxa.jp/en/astronaut/doi-takao/ a citira nedeljno izdanje dnevnih novina The Guardian, a prenosi francuski Kurie enteransional. https://www.theguardian.com/science/2024/feb/17/japan-to-launch-worlds-first-wooden-satellite-to-combat-space-pollution

„Procenjuje se da bi više od 2.000 kosmičkih brodova godišnje moglo da bude poslato u svemir u narednim godinama“, prenosi britanski list.

Međutim, prema istraživanju Univerziteta Britanske Kolumbije u Kanadi, ostaci aluminijuma koje proizvode „mogli bi dovesti do ozbiljnog slabljenja ozonskog omotača koji štiti Zemlju od sunčevih ultraljubičastih zraka i uticati na količinu svetlosti koja, prolazeći kroz atmosferu, stiže do površine planete”.

Da bi se izbeglo ovo zagađenje, tim japanskih naučnika sa Univerziteta u Kjotu razvio je „jednu od najneobičnijih svemirskih letelica: mali satelit napravljen od drveta“, prenosi The Observer. Ime mu je LignoSat, a njegova veličina ne prelazi veličinu šolje.

Sonda LignoSat je napravljena od drveta magnolije, materijala koji se tokom eksperimenata sprovedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici pokazao posebno stabilnim i otpornim.

Koji Murata, koji je vodio projekat, pripisuje otpor drveta odsustvu kiseonika u svemiru - elementa potrebnog da bi se razvili živi organizmi koji uzrokuju truljenje drveta. LignoSat bi trebalo da bude lansirana sledećeg leta pomoću američke rakete.

„Njena misija mora trajati najmanje šest meseci“, navodi The Guardian. Ako bude rezultat konačan, to bi moglo da otvori put za izgradnju drugih satelita koji se sastoje uglavnom od drveta i koji bi, po povratku u atmosferu, proizveli „samo fini oblak biorazgradivog pepela“.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...