KINA: NOVI REVOLUCIONARNI REAKTOR

ML

Ukoliko eksperiment bude uspešan, to može da promeni iz temelja energetiku i učini dostupnim atomski izvor energije i za zemlje koje su dosad odbijale nuklearnu energetiku ili za to nisu imale potrebne uslove
(Kina je jedan od najvećih svetskih proizvođača nuklearne energije. Zemlja je na trećem mestu u svetu i po ukupnom instaliranom kapacitetu nuklearne energije i po proizvedenoj električnoj energiji: Taishan Nuclear Power Plant, https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_China#)

Kina nastavlja da sve češće prednjači u razvoju novih tehnologija. Najnoviji primer za to jeste još jedan iskorak u nuklearnoj energetici. Kako javlja AFP, kineski nadzorni nuklearni organ dao je juče je kompaniji SINAP dugo očekivanu dozvolu za početak probnog rada ekperimentalnog "slano-torijevskog reaktora" u pustinji Gobi.

Ukoliko eksperiment bude uspešan, u šta naučnici ne sumnjaju, to može da promeni iz temelja energetiku i od "nukleusa" učini dostupni ekološki izvor i za zemlje koje su dosad odbijale nuklearnu energetiku ili za to nisu imale potrebne uslove.

Prema naučnicima, jedna stvar je već sada sasvim jasna - Kina, zahvaljujući ne samo ovom eksperimentu, staje na čelo u svetu u pogledu razvoja nuklearne energetike. I tako otvara dalji put razvoja o čemu se na Zapadu zasad samo govori.

Slano-torijevski reaktor ima, u odnosu na sadašnje reaktore, velike prednosti ali za komercijalni rad potrebno je da se ispune još neki uslovi na čemu kineski naučnici ubrzano rade. Glavne prednosti ovih reaktora jesu visoka bezbednost u radu, mogućnost da radi bez hlađenja vodom, kao i jednostavniji i kraći proces likvidacije iskorišćenog goriva. A ukoliko bi se u svetu koristili samo ovi reaktori ne bi bilo neohodno da se grade trajna skladišta visoko radio-aktivnog otpada.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...