Sledeći reno 5 imaće: Vlasnici će moći da prodaju struju, moći će na njega da priključe roštilj...

priredila N.J.

Reno 5 će standardno biti opremljen dvosmernim punjačem, koji može da skladišti električnu struju, ali i da je isporučuje
(ilustracija, novi R5 sa dvosmernim punjačem i baterijon)

Sledeći renault 5, koji se očekuje 2023. godine, neće biti samo transportno vozilo. Baterija automobila će moći da služi za snabdevanje električne mreže, a njegovi korisnici moći će čak da na nju povežu aparat za kafu ili roštilj. Pored početnih verzija, R5 će standardno biti opremljen dvosmernim punjačem, koji može da skladišti električnu struju, ali i da je isporučuje.

Nakon sprovođenja eksperimenata u Španiji i Holandiji, počeće masovnija proizvodnja.

Baterija reno-a 5 sa kapacitetom od približno 52 kilovat časa (kVh) predviđena je za distancu nešto manju od 400 km.

Sledeći renault 5  će biti prvi koji će imati dvodimenzionalnu bateriju, što će omogućiti njegovom vlasniku je puni kada je električna energija najjeftinija, i da preprodaje električnu energiju tokom sati najveće potražnje.

Vlasnik će dakle zarađivati - prenosi pariski Le Monde. Pretpostavljajući da će automobil prosečno devet sati dnevno biti u mirovanju, proizvođač uverava da bi to moglo da omogući da se prepolovi potrošnja električne energije kod kuće.

Kupci R5 zainteresovani za takozvani „V2G“ punjač, za „vozilo na mrežu“  moraće da se opreme dvosmernim terminalom, koji ne zahteva dodatno plaćanje, precizira Reno.

Za povezivanje kuće, moraće da se pretplate kod nemačkog operatera The Mobiliti House, koji nudi snabdevanje energijom „CO2 neutralno“ i po ceni „ukupno atraktivnijom od regulisane cene“.

Zahvaljujući bateriji, automobil će - pomoću adaptera priključenog na utičnicu za punjenje automobila -  moći da snabdeva (snagom od 3,7 kilovata) opremu kao što su električni bicikl ili električni roštilj

 

Električni R5, čija cena još nije objavljena (početna  bi mogla da bude  nešto blizu  25.000 evra, bez bonusa), biće prvi model opremljen dvosmernim punjačem. Ostala električna vozila u gami, kao što je budući scenic, ali i sadašnji megane E-Tech, takođe će ga imati.

Eric Feunteunm, direktor programa za električni automobil u Renou posebno je ponosan na ovu inovaciju. To je jedan od rezultata tima Software République koji on vodi. U njemu su okupljeni inženjeri iz Renoa,  ali i iz Thales-a, Orange-a, Atos-a, Dassault Sistemes-a i STMicroelectronics, vodećih francuskih preduzeća u oblasti tehnologije.

Svoj strateški plan “Renaulution“, generalni direktor Renoa zasniva na partnerstvima kako bi dali šansu grupi koja zbog svoje veličine i stanja finansija, ne može da ulaže onoliko koliko i njeni rivali. „Osamnaest meseci nakon formiranja ovog saveza, počinjemo da dobijamo perspektivu“, oduševljeno objašnjava ovaj bretonski inženjer.

Na primer, za dvosmernu bateriju, Softvare Republique je mnogo radio na sajber bezbednosti. „Sto hiljada automobila može imati isti uticaj na električnu mrežu kao nuklearna elektrana“, kaže Erik Fonteun. Svoje druge inovacije, Softvare Republikue će demonstrirati na Salonu VivaTech 2023., od 14. do 17. juna, u Parizu, predstavljanjem konceptnog automobila Human First Vision.

“Svaki projekat mobiliše najmanje tri partnera iz alijanse i, u 80 odsto slučajeva - start-ap, a mi već ostvarujemo 30 miliona evra prometa“, objašnjava on, naglašavajući izgled „made in France“. Za bateriju R5, oslonili su se na kompaniju Lacroik Electronics, koja se nalazi u Mejn i Loari.

Dakle, šta ćemo videti u VivaTech-u? Auto koji vas prepoznaje po vašem pristupu i svetli dok se približavate, ispituje vas, prepoznaje vas i otvara. Ozvučenje u kabini koje vam omogućava da prilagodite zvučno okruženje svakom putniku: tako vaš pametni telefon može da pročita SMS vozaču, a da ga drugi ne čuju.

Automobil koji oseća vaše raspoloženje – posebno nivo stresa – i prilagođava svetlosnu i zvučnu atmosferu, kao i podršku u vožnji. Korišćenje podataka prikupljenih o drugim vozilima (češće kočenje, na primer) da vas upozori kada uđete u određenu saobraćajnu oblast (u blizini škole). Da ne spominjemo nevidljive inovacije za zaštitu vašeg vozila od sajber napada...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...