SKYPE NA MOBILNIM TELEFONIMA

Izvor:    BusinessWeek

U pokušaju da svoju uslugu za telefoniranje preko Interneta ponudu korisnicima mobilnih telefona, proizvođač softvera je objavio probnu verziju za preuzimanje.

Kompanija Skype objavila je probnu verziju klijentskog softvera za mobilne uređaje koji podržavaju Javu, što je prema rečima odgovornih u kompaniji značajan pomak u ostvarivanju njihove strategije u oblasti mobilne telefonije. Ipak, istovremeno su saopštili da je reč o preliminarnoj verziji softvera, koja ima velika ograničenja.

Svojim novim klijentom, Skype se pridružuje velikom broju kompanija, kao što su Fring i Truphone, koje pokušavaju da telefoniranje preko Interneta uvedu u mobilni svet. Takvi potezi su do sada nailazili na prepreke i izazove koji se odnose na tehnologiju i strukturu industrije mobilnih telefona, pa ni Skypeov klijent nije izuzetak.

Garet O'Lahlin, generalni direktor grupe za mobilne i hardverske uređaje u Skypeu, rekao je: "Ovo je tek početak ostvarivanja plana da se pozivi putem Skypea obavljaju mobilnim telefonima, ali smo ipak u toj oblasti već učinili znatne napore".

Klijent se oslanja na standardnu infrastrukturu mobilne telefonije za određene delove poziva, što znači da će korisnici uvek plaćati uobičajene lokalne ili nacionalne naknade za razgovor. Ipak, u nekim slučajevima razgovori putem Skypea će biti jeftiniji. Primera radi, biće moguće obaviti međunarodni razgovor bez plaćanja odgovarajuće, međunarodne tarife. Pozivi brojeva u fiksnoj i mobilnoj telefoniji biće opterećeni dodatnim troškovima, dok će se pozivi ka Skype klijentima plaćati po običnoj, lokalnoj tarifi, kažu u kompaniji.


Klijent može da koristi Skypeove funkcije za razmenjivanje trenutnih poruka i indikaciju prisutnosti, uz plaćanje prenosa podataka po cenovniku operatora mobilne telefonije. Primljeni pozivi preko novog klijenta obračunavaju se po već poznatoj tarifi SkypeOut.

Softver za testiranje je dostupan širom sveta i podržava 50 mobilnih telefona s ugrađenom Java tehnologijom, kompanija Motorola, Nokia, Samsung i Sony Ericsson.

Obavljanja poziva Skype-Skype i SkypeOut s mobilnih telefona je trenutno ograničen na osam zemalja: Brazil, Dansku, Estoniju, Finsku, Hong Kong, Poljsku, Švedsku i Veliku Britaniju. Korisnici u ostalim zemljama mogu da koriste funkcije za ćaskanje, grupno ćaskanje, indikator prisutnosti i primaju Skype i SkypeIn pozive. SkypeIn je usluga koja korisnicima omogućava da iznajme obične brojeve telefona, pri čemu se svi pozivi preusmeravaju s tog broja na Skype nalog.

U kompaniji Skype kažu da će probni period trajati nekoliko meseci i da će zatim uslediti objavljivanje konačne verzije softvera. Probna verzija se može preuzeti direktno s mobilnog telefona ili prvo na lični računar pa zatim na mobilni telefon. Više informacija i preuzimanje softvera na veb adresi http://www.skype.com/intl/en-gb/download/skype/mobile/

Priredio: Milan Djukić


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...