DVADESET GODINA S FEJSBUKOM

ML

"Motivacija mi je bila da širim pozitivno raspoloženje i ljubav u svetu", kazao je ovim povodom koautor ove društvene mreže Džastin Rozenštajn
(ilustracija, Fejsbuk je jedna od firmi proglašenih za stubove digitalnog kapitalizma - savremene epohe vladavine i eksploatacije prikupljanjem podataka o ljudima putem interneta i društvenih mreža)

U nedelju, 4.februara, napunilo se 20 godina otkad je mladi student Harvardskog univerziteta Mark Zakerberg (Zuckberg) u svojoj sobi, sa još nekoliko studentskih kolega, osnovao Fejsbuk (Facebook). Tokom naredne dve godine uspeo je da ga proširi na druge američke i evropske škole, a od septembra 2006. ovoj mreži mogu se priključiti i stariji od 13 godina.

Češki analitičari procenjuju da u njihovoj zemlji, koja spada u srednje zemlje po broju stanovnika, ima oko 6,4 miliona korisnika Fejsbuka, u Evropskoj uniji četvrt milijarde a u celom svetu još oko tri milijarde. (Nas u Srbiji ima oko 6,6 miliona što znači da bi moglo da nas Fejsbuku ima oko 3-3,5 miliona)  

U svemu ovome zanimljivo je da su se inovacije, koje utiču na to kako komunikujemo na internetu, pojavile relativno skoro. Na primer, tzv lajkovanje (tj dugme "sviđa mi se") pojavilo se tek u januaru 2.009. Autor "dugmeta" i koautor Fejsbuka Džastin Rozenštajn objašnjavao je nedavno u dokumentranom filmu Betfliksa (Netflix) "Društvena dilema" (Social Dilemma), da je njegova motivacija s Fejsbukom bila da širi pozitivno raspoloženje i ljubav u celom svetu.

"Uopšte nismo mislili na to da će tinejdžeri biti u depresiji ako ne dobiju dovoljno lajkovanja i da to može da na milione njih deluje i povede ka polarizaciji".

Lajkovanja i danas imaju veliki značaj i uticaj na razvoj reklamnog biznisa. A sam FB donese reklamama svom gazdi Zakerbergu svakog kvartala u godini 30 do 40 milijardi dolara.

To, naravno, sa sobom nosi i skandale. Najveći je slučaj Kembridž analitika (Cambridge Analytica) gde se pokazalo kako se mogu koristiti podaci o korisnicima radi političke reklame. A zloupotreba ličnih podataka korisnika je kažnjiva...

Ukratko, FB je doneo veliku svojevrsnu demokratizaciju javnog prostora ali i dosta toga lošeg zajedno s tim. Uostalom, to je neminovno u svim društvenim igrama u kojima svi mogu da učestvuju.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...