Kineska platforma za sve elektromobile

ML

Radijus kretanja minimalno hiljadu kilometara, punjenje trećine baterije samo pet minuta
(Deo kompanije Contemporari Amperek Technologi Co., Ltd (CATL) u Ningdeu, u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fujian. Kao pionirsko preduzeće u proizvodnji litijumskih baterija, CATL je poslednjih godina posvećen poboljšanju istraživačko-razvojnih i proizvodnih mogućnosti u oblasti baterija za vozila i akumulatore. Fotografija iz vazduha snimljena 11. septembra 2019. (Sinhua/Lin Šančuan)

Kineski proizvojač baterija za elektro-automobile Contemporary Amperex Techonology Limited (CATL-KATL) najavio je krupan korak u razvoju elektromobila. Ovaj gigant svetskog tržišta baterija završio je, naime, testove razvijene tzv “skejtbord” platforme CIIC od baterije, preko elektromotora i drugih delova koji se mogu postaviti na svaki lični elektromobil. Dosadašnji rezultati testova daju velike nade za razvoj ovog skejtborda.

Veb KarNjusČajna (CarNewsChina) navodi da je CATL za "skejtbord" platformu izabrala sedan maraka Neta, koja pripada kineskoj industriji automobila Hozon auto. Ovaj koncern se orijentiše na elektromobile i sarađuje sa CATL od početka ove godine.

Ciljani radijus kretanja treba da postigne minimalno hiljadu kilometara pri potrošnji 10,5 kilovatsati na 100 kilometara. Punjene baterija energijom, dovoljnom za 300 kilometara, sada traje samo pet minuta! To je, ako se ovi podaci oficijelno potvrde, dosad ubedljivo najkraće vreme na svetu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...