PUTIN: DO 2030. TREBA POVEĆATI SNAGU RAČUNARA NAJMANJE ZA DESET PUTA

ML

Novi strateški ciljevi Rusije, prvenstveno, tehnološki suverenitet oblastima kao što su generativna veštačka inteligencija i veliki jezički modeli
(ilustracija, Cervoneniks, najbrži superračunar u Rusiji, foto https://yandex.ru/company/news/superkompyuter-yandeksa-priznali-samym-moschnym-v-rossii)

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je četvrtak u Narodnoj skupštini govor o stanju Federacije. Tom prilikom on je, između ostalog, izneo koncepciju u okviru koje bi do 2030. trebalo snagu domaćih super-računara povećati najmanje deset puta.

"Važan elemenat digitalnih platformi su algoritmi veštačke inteligencije. I u tome moramo biti sebi dovoljni i konkurentni. Već je potpisan dekret kojim je usvojena aktuelizovana verzija Nacionalne strategije razvoja veštačke inteligencije. U njemu su usvojeni novi ciljevi, među njima prvenstveno tehnološki suverenitet u tako revolucionarnim oblastima kao što su generativna veštačka inteligencija i veliki jezički modeli. Njihova realizacija obećava pravi prodor u ekonomiji i društvenoj sferi. Osim toga, treba povećati i naše računarske potencijale. Do 2030. bi tako kapaciteti domaćih superkompjutera bili povećani najmanje za deset puta", zaključio je on.

To je, po ruskom predsedniku, ipak prilično neizvesno da se postigne jer o superačunarima ne odlučuju samo političari, već i naučni instituti i komercijalne kompanije. A rast njihove snage teško je odmeriti da li odgovara potrebama ruskog tehnološkog razvoja. Za šest godina je, ipak, moguće povećati u celini kapacitet domaćih računara za čak za najmanje deset puta, zaključio je on.

Ipak, dodao je, zavisi i koliko će Rusija ovome imati pristup. Zapad je po početku rata u Ukrajini zaveo strogi embargo u računarstvu prema Rusiji. Sopstvenim snagama Rusija ne može stići konkrenciju. Pomoć joj može pružiti Kina koja ima sve bolju sopstvenu tehnologiju čipova i njihove proizvodnje.

Kako Rusija stoji sada u pogledu super-računara, pitanje je koje se najpre nameće. U oktobru lane objavljena je rang-lista 500 najjačih super-računara u kojoj Rusija ima sedam predstavnika što je dovoljno za 12. mesto, ali daleko od SAD, Kine i Nemačke.

Najjači računar u zemlji je Červonenkis, u Jandeksu (Yandex). Sa snagom od 21,5petaFlops to je 36. najbrži računar na svetu. Od puštanja u rad 2021. ovaj računar stalno pada na ovoj listi.

U celom svetu najbrži je, inače, super-računar Frontier sa snagom od 1,2 exaFLOPS, tj 55 puta većom od one koju ima Červonenkis. Američka naacionalna laboratorija Oak Ridž (Ridge) na njemu modelira, simulira naučne radove u vezi sa nuklearnom fizikom i genetikom. Kina, koja se navodno ne može pouzdati u američke čipove, priprema, kako se tvrdi, sopstvenu ekskejl (exscale) platformu ali o njoj se zasad ništa ne zna.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...