INTEL DOBIO OD VLADE SAD 20 MILIJARDI DOLARA ZA FABRIKE ČIPOVA

ML

SAD nastoje da se podrškom domaće proizvodnje oslobode zavisnosti od Kine i Tajvana. “Ne možemo u SAD samo razvijati čipove, nego ih, moramo i proizvoditi", zaključila je Đina Rejmond, američka ministarka trgovine
(ilustracija, sedište Intela u Santa Klari-Kalifornija foto, autor: Coolcaesar – sopstveno delo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=134851735)

Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nudi američkom proizvođaču čipova Intel subvencije i povoljne kredite za fabrike čipova. To je, kako je saopšteno iz Bele kuće, deo napora adminstracije predsednika Džoe Bajdena (Joe Biden) za podršku američkoj proizvodnji čipova.

Intel, inače, planira da  u narednih pet godina investira preko 100 milijardi dolara. To je dosad najveći projekat razvoja ove vodeće svetske firme u proizvodnji čipova a u ovoj privrednoj oblasti to je i najveći projekat na svetu

Vlada, prema preliminarnom sporazumu, daće Intelu 8,5 milijardi dolara u formi subvencije i 11 milijardi kao zajam. Time će se podržati projekti ove firme u Arizoni, Novom Meksiku, Ohaju i Oregonu. 

Američka ministarka trgovine Đina Rejmond (Gina Raimond) označila je ovaj sporazum kao "ogroman korak" ka učvršćenju vodeće pozicije SAD u prerađivačkoj industriji u 21-om veku. Prema njenim rečima, ovaj sporazum osiguraće zemlji "vrhunske čipove, neophodne za osiguranje ekonomske i nacionalne bezbednosti".

Podrška Intelu se realizuje korišćenjem dotacionog programa Čips for Amerika (Chips for America) za proizvodnju i razvoj poluprovodnika koji je lane usvojio američki Kongres. SAD nastoje da se podrškom domaće proizvodnje oslobode zavisnosti od Kine i Tajvana. 

Kompanija Intel, prema Rojtersu, očekuje da se obezbedi još jedna podrška vlade SAD i to u vidu poreskih olakšica u visini od 25 milijardi dolara. Ministarka  Rejmond je istakla da sporazum sa Intelom može do 2030. podići udeo Sjedinjenih Državama u svetskoj proizvodnji najsloženijih čipova na čak 20 posto.

"Vrhunski čipovi su osnova našeg inovacionog sistema, posebno kad se tiče razvoja veštačke inteligencije (AI) i vojnih sistema. No, ne možemo u SAD samo razvijati čipove, nego ih moramo i proizvoditi", zaključila je ona.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...