Rusija uvodi novu generaciju vasionskih brodova

M. Lazarević

Nove letelice, koje zamenjuju Sojuze, leteće na Mesec, kasnije možda i na Mars...
(ilustracija: Anatoly Zak, izgled buduće letelice)

Rusija je dovršila planove za novu generaciju kosmičkih brodova koja će zameniti sadašnje Sojuze i predstavlja odgovor na razvoj nove američke svemirske letelice Orion. Prvi testirajući let novog ruskog broda se predviđa za 2017. godinu.

Završili smo tehnički predlog projekta koji računa s time da će novi brod leteti na Mesec, i druge destinacije, izjavio je, prema portalu www.dvice.com, Vitalij Lopota, šef raketne kompanije Energija. Ukoliko se osigura redovno finansiranje, testirajući letovi počeće tokom 2017, dodao je on.

Pre toga, ruski premijer Dimitrij Medvedev je saopštio da će Rusija dati za razvoj kosmičke industrije do 2020. godine 2,1 biliona rublja (oko 52 milijarde evra). Ta finansijska strategija omogućiće, kako se smatra, da zemlja ostane na vrhu svemirskih sila.

Lopotove reči Mesec i druge destinacije ukazuju, prema ovom Internet portalu, na letove ka bliskim asteroidima, a možda, kasnije, i na Mars, što bi moglo značiti da će se novi brod razvijati u nekoliko verzija. Rusija je, inače, još ranije najavila da bi posle 2020. htela da pošalje brodove s ljudskom posadom na Mesec i Mars.

Letelica, poznata kao Pilotiran saobraćajni brod nove generacije (PTK NP), polazi od prvobitno zajedničkog projekta Evropske kosmičke agencije (ESA) i ruskog Roskomosa za konstruisanje i gradnju zajedničkog svemirskog broda. Od tog plana se odustalo i ESA se usredsredila na vlastiti transportni sistem ATV.

Kao ni Sojuz, ni PTK NP neće imati krila. Projekat predviđa, između ostalog, da će se brod moći automatski i ručno zakotviti kod orbitalnih stanica, kao i da će imati dovoljne pogonske kapacitete za ponovljena pripajanja i odvajanja od ovih stanica, a potom i za bezbedni povratak na zemlju.

Za razliku od Sojuza, koji pristaje uz pomoć padobrana za kočenje, PTK NP treba da garantuje precizno i konforno pristajanje koje se može koristiti više puta. Umesto padobrana, brod će biti opremljen kočećim i pristajućim raketama.

Ovaj brod nove generacije imaće rok trajanja od 15 godina, tokom kojih bi bio korišćen za 10 letova u svemir.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...