NOVE BATERIJE: ELEKTROMOBIL S RADIJUSOM KRETANJA OD 1.000 KILOMETARA

ML

GHT, preduzeće u kome najveći vlasnički udeo ima nemački Folksvagen i koje ima sedište u Kaliforniji, radilo je na razvoju ove baterije čitavih deset godina kako bi ona bila konkurentna i savladala sve "porođajne bolesti"
(ilustracija, electrive.com)

Svakako najveći problem razvoja elektromobila jeste radijus kretanja koji retko prelazi nekoliko stotina kilometara. Kao grom iz vedra neba odjeknulo je ovih dana saopštenje iz kineskog start ap preduzeća Gošn Haj Teh (Gotion High Tech- GHT), u kome najveći vlasnički udeo ima nemački Folksvagen (VW - Volkswagen), obznanjuje da su na putu da omoguće radijus elektromobila od hiljadu i više kilometara.

Reč je, kako se navodi, o akumulatoru L600, sastavljenom od litijuma, mangana, gvožđa i fosfata (LMFP), nazvanom Astroinno, koji omogućava radijus kretanja elektroauta od čak 1.000 km na jedno punjenje.

Baterija može da izdrži četiri hiljade punjenja pri sobnoj temperaturi, 1.800 pri visokim temperaturama i oko 1.500 ciklusa za brzo napajanje od 18 minuta. To bi, prema portalu Drajven (The Driven), odgovaralo ukupnoj izdržljivosti od dva miliona kilometara, posle čega baterija nije više pouzdana. To znači da bi vozačima, koji za jednu godinu predju u proseku 15 hiljada kilometara, trebalo čak 130 godina da bi došli do ovog limita! Trajnost same baterije bi tako prevazišla trajnost velike većine vozila.

GHT, preduzeće koje ima sedište u Kaliforniji, radilo je na razvoju ove baterije čitavih deset godina kako bi ona bila konkurentna i savladala sve "porođajne bolesti".

Serijska prozvodnja, kako se planira, trebalo bi da počne iduće godine, a prva "mušterija" biće VW. U koja VW vozila bi se montirale ove baterije još se zna. Zna se da se planira gradnja fabrike baterija u Mičigenu koja će koštati oko 2,3 milijarde dolara. Protiv toga je deo lokalnog stanovništva, kao i mičigenski republkanci kojima najviše smeta povezanost s Kinom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...