VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MOŽE BITI KOBNA ZA ČOVEČANSTVO

ML

Više hiljada stručnjaka i preduzimača, povezanih s razvojom veštačke inteligencije, pozivaju na najmanje polugodišnju obustavu razvoja novih modela
(ilustracija, Veštačka inteligencija je sposobna za skoro sve, od predviđanja obrazaca do stvaranja slika, poput ove, Slika: Bing Image Creator)

Veštačka inteligencija (Artificial inteligence - AI) može  dovesti do propasti čovečanstva, upozorili su vodeći predstavnici tehnološkog sektora, medju njima i šef kompanije OpenAI, koja je razvila robota za četovanje ChatGPT. O tome informiše server BiBiSi njus (BBC News), pozivajući se na saopštenje koje su potpisali brojni akademci, eksperti i preduzetnici.

"Smanjenje rizika našeg nestanka usled razvoja veštačke inteligencije bi trebalo da bude globalni prioritet, pored ostalih rizika za celo čovečanstvo, kao što su pandemije i nuklearni ratovi", stoji u proglasu, objavljenom na veb stranici neprofitne organizacije CAIS (Center AI Safety). Među stotinama poznatih ličnosti koje su potpisale tekst su šef OpenAI Sem (Sam) Altman i slavni računarski ekspert Džefri Hinton (Geoffrey Hinton) koji se smatra "kumom veštačke inteligencije".   

Bojazni da da će sistemi veštačke inteligecije "prevariti" čovečanstvo postale su sve jače sa nastupom nove generacije visoko sposbnih robota za četovanje kao što je, na primer, ChatGPT.

Više hiljada akademaca, eksperata i preduzimača, povezanih s razvojom veštačke inteligencije, među njima i Ilon Mask (Elon Musk), u martu je pozvalo da se najmanje na pola godine obustavi razvoj novih modela "s obzirom na visoke rizike za društvo i čovečanstvo". No, prema nekim stručnjacima međutim, ove bojazni su "preterane".

Mnoge zemlje i zajednice širom sveta, među njima i Evropska unija, nastoje da se do kraja ove godine usvoji neka vrsta pravnog okvira za veštačku inteligenciju. 

Veštačka inteligencija dolazi u centar pažnje sa razvojem ChatGPT. Ovaj sistem za tzv četovanje, može generisati razne tekstove (među njima članke, eseje, šale, poeziju...) U martu je predstavljen napredniji model veštačke inteligencije GPT-4 koji bi trebalo da pruža bezbednije i korisnije odgovore i pripemi teren za širenje ove tehnologije.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...