ČESI: LIČNA KARTA I VOZAČKA DOZVOLA U TELEFONU

ML

Pasoši se, međutim, neće ovako koristiti, bar dok se o tome ne postignu međunarodni sporazumi
(ilustracija, Ko je već navikao na mobilno plaćanje, uskoro će u Češkoj moći da u telefonu nosi i ličnu kartu, vozačku dozvolu...)

Česi će za nešto više od godinu dana moći da presnime i nose sa sobom u telefonu ličnu kartu i vozačku dozvolu, najavljuje najposećeniji češki informativno-politički  sajt Novinky.cz. Prema stručnjacima, to će biti mnogo bezbednija varijanta od postojećih klasičnih dokumenata jer će mogućnosti krađe i zloupotrebe biti minimalne.   

"Planiramo da se to uvede najkasnije do kraja iduće godine, tojest u četvrtom kvartalu 2023", potvrdila je listu Pravo Ana (Anna) Urbanova iz odeljenja za štampu vlade. „Građani bi tako mogli da klasične lične karte ostave kući i da ih koriste samo u elektronskoj formi, naravno, ako to žele".  

"Klasične lične karte u plastici neće nestati. Mi nikog nećemo primoravati da ima ’pametni’ mobil. Samo dajemo alternativu ljudima koji su, na primer, navikli da telefom plaćaju račune", objasnio je Ondržej Profant, savetnik vicepremijera za digitalizaciju u Ministarstvu za lokalni razvoj.

U prvoj fazi, u aplikaciji će moći da se postave lična karta i vozačka dozvola. Narednih godina moći će to da se učini i sa izvodima iz matične knjige rođenih, saobraćajnim dozvolama za vozila, dozvolama boravka, uverenjima o zdravstvenoj nesposobnosti, nekažnjavanju, nezaduženošću... Pasoš se, međutim, neće ovako koristiti, bar dok se o tome ne postignu međunarodni sporazumi. 

Češka bi se ovim novinama uvrstila među prve zemlje u EU koja nudi ovakve mogućnosti. Vlada sada čeka na neophodne odluke u EU, a ima već gotova tehnička rešenja.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...