Maglev brzinom od 1.000 kilometara na sat

M.L.

Nemački elektro-magnetni voz, koji nije našao primenu u Evropi, prihvatila i razvija Kina
(ilustracija, magnetni voz u Šangaju sada vozi brzinom od 431 kilometar na sat)

Kineske vlasti saopštile su ovih dana da će naredne godine početi da grade železničku prugu za elektromagnetni voz, dugu oko 1.000 kilometara. Vozovi će, kako javlja AP, u početku ići brzinom od 600 kilometara na sat ali su pruga i vozovi osposobljeni za brzinu od čak 1.000 kilometara...

Ovu tehnlogiju, nazvanu Transrapid, više decenija su razvijali nemački inženjeri u saradnji firmi Simens (Siemens) i TisenKrup. (ThyssenKrupp) Zbog visokih troškova se, međutim, odustalo od realizacije voza maglev (skraćenica od magnetna i levitacija) ali se u poslednje vreme pojavljuju incijative  da se projekat obnovi.

Kineski maglev treba da saobraća između gradova Kanton i Vu-han (Wu-chan). Umesto deset sati, koliko putovanje sada traje na postojećoj pruzi, putovaće se samo dva sata.  Prugu treba da postavi firma Čajna rejlvej Siuan Sirvej iz Vu-hana.

Projekat je počeo da se realizuje još od 2015. Godinu dana kasnije je proizveden prvi prototip voza, koji se kreće na elektromagnetnom jastuku, i počela su testiranja. U maju ove godine firma Čajna rejlvej konstrakšn korporejšn (China Railway Construction Corporation) je dovršila gradnju fabrike za proizvodnju magnetnih vozova koja će 2021. biti osposobljena za komercijalnu proizvodnju. Kineske vlasti su već objavile stručne tehničke standarde za magnetne vozove.

Prvi maglev je, inače, već počeo da saobraća 2002. u Šangaju na pruzi dugoj 30 kiometara između ovog grada i aerodroma. To rastojanje ovaj voz prelazi za osam minuta po standarnoj brzini od 431 kilometar na sat.

Nemačka televizija ZDF nedavno je prenela da omladinska organizacija vladajuće stranke CDU-CSU traži da se oživi ideja o uvođenju transarapida u Nemačkoj. Njima bi se u Nemačkoj zamenio unutrašnji vazdušni saobraćaj koji je, inače, poznat po tome što po pređenom kilometru ispušta mnogo veće emisije CO2 od svih drugih vrsta saobraćaja (deo te incijative jeste da se već od 2022. zabrane potpuno komercijalni letovi unutar zemlje).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...