Mask razvija moždane implantate za bežično upravljanje

M. L.

Implantati uspešno testirani na majmunima, iduće godine isprobaće se na ljudima
(ilustracija, prema rečima Ilona Maska, ovaj proizvod omogućiće ljudima „neku vrstu simbioze sa veštačkom inteligencijom“)

Vizionar i direktor kompanija Tesla i Spejsiks (SpaceX) Ilon Mask (Elon Musk) radi, kako javlja SiEnEn (CNN), na razvoju mikro moždanih implantata koji će korisnicima omogućiti da ovladaju računarima, telefonima i drugim uređajima iz ljudske glave. Namenjeni su, pre svega, pacijentima sa teškim bolestima mozga i kičmene moždine.

Čip, pripojen mozgu hiljadama niti, tanjih od ljudskih vlasi, testiran je na majmunima a iduće godine, kako je saopštila kompanija Neuralink, treba da se isproba i na ljudima. 

mask-neurolink-

Ilon Mask kaže da je razvoj implanta započet 2017. i da se nada da će biti u upotrebi do kraja sledeće godine

"Mislim da se radi o civilizacijskom iskoraku", izjavio je ovim povodom Mask.

Zajedno s implantatom, kompanija je razvila i specijalnog robota koji ga pomoću lasera, uz kontrolu neurohirga, ubacuje u mozak. Tamo će implantati snimati i razaznavati elektromagnetske impulse i na osnovu njih omogučavati korisnicima da ovladajaju računarima i telefonima.

U praksi će to izgledati ovako. Čip, opremljen USB-C portom, tipičnim za proizvode Ejpla (Apple), preko blututa (Bluetooth), pripaja se malom računaru koga će korisnik nositi iza uva. Dakle, nema nikakvih žica što je bitno za korišćenje. Ostaje samo da se uredjaj spoji sa aplikacijom u telefonu i računaru kojima se tako može ovladati iz glave.

implant

Odobrenje za kliničko testiranje na ljudima Neuralink namerava da uskoro zatraži od Agencije za kontrolu hrane i lekova (FDA). Računa se da će se do kraja iduće godine implantat testirati na ljudima, najverovatnije invalidima sa teškim telesnim oštećenjima. Posle toga, tehnologija bi mogla da se proširi i na zdrave ljude koji bi preko nje mogli da ovladavaju smart telefonima, računarima i tabletima.

Mask nije prvi vizionar koji je ovako nešto pokušao. Ovladavanje računarom pokušavano je i ranije iz specijalnih šlemova koji su hvatali moždane impulse i prenosili ih na displeje. Ljudi su na taj način upravljali kursorom miša ili su upravljali glasnošću računara. Ti šlemovi nisu, međutim, bili dovoljno pouzdani tako da njihova upotreba nije proširena na tržištu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...