Gigantski projekt skladištenja CO2 pod morem

M. L.

Pristaništa u Belgiji i Holandiji nameravaju da koriste prazne prostore, nastale posle eksploatacije gasa u Severnom moru, da u njih skladište ugljen-dioksid
(foto, postrojenje Petra Nova u Teksasu kraj Hjustona, za odlaganje ugljen dioksida koji stiže cevovodom dugim oko 80 milja, iz termoelektrane)

Pristaništa u Belgiji i Holandiji dogovorila su se da u prazne prostore, nastale posle eksploatacije gasa, uskladište 10 miliona tona CO2 što bi bio najveći projekt takve vrste u svetu.

Ugljen-dioksid će se, kako javlja AFP,  kroz cevi upumpavati u prazne prostore na dnu Severnog mora. Mreža cevi za transport CO2, kako se planira, gradiće se najpre od Roterdama. U projektu učestvuju i belgijska pristaništa Antverpen i Gent. Luke su več zatražile dotacije Evropske unije za ovaj projekat.

Ugljendioksid bi se transportovao cevima 20 kilometara od obale a potom na dubini od tri kilometara, utiskivao u prazne prostore odakle je ranije bio izvučen zemni gas. Najpre će se do 2026. postaviti cevovod iz Roterdama, a potom do 2030, iz Antverpena i Genta. Postupno bi se povećavao kapacitet ukladištenja CO2 na pet miliona godišnje. To je jedan od načina kako da se postignu ciljevi o očuvanju klime i sprečavanju daljeg zagrejavanja planete sa Konferencije OUN u Parizu o klimatskim promenama.

petra-nova-co2-

Petra Nova postorjenje u Teksasu najveće je te vrste na svetu (zasad) i radi od kraja 2016. godine

Prema geolozima, uskladištenje gasa nekoliko klometara pod morskim dnom je relativno trajno rešenje u horizontu od stotina hiljada do milion godina. Ispražnjena ležišta plina u moru imaju dovoljan kapacitet u narednih 100 godina. Veči rizik je, inače, transport CO2 nego samo njegovo držanje duboko pod morskim dnom.

Prvi ovakav projekt je nastao 1996. u Norveškoj. Evropska komisija podržala ovaj projekt 2009. ali su visoki troškovi pilotnih projekata zaustavili realizaciju. Najveći dosad realizovan ovakav projekt jeste Petra Nova u Teksasu. U duboku jamu ulaže se CO2, nastao spaljivanjem uglja u obližnjoj termoelektrani. Godišnji kapacitet skladištenja je 1,4 miliona tona CO2 što odgovara godišnjim emisijama CO2 iz 350 hiljada automobila.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...