FIAT Krajsler – kazna zbog emisionog skandala 650 miliona dolara

M. L.

Radi se o dva dizel modela Krajslera sa ugrađivanim softverom koji je izrazito umanjivao štetne emisija azota
(ilustracija, džip "grand čiroki", model iz 2015.)

Italijansko-američka industrija automobila FIAT Krajsler (FIAT Chrysler) moraće da plati 650 miliona dolara kazni i odštete zbog emisionog skandala koji je izbio u javnost.

Kako javlja AP, pozivajući se na ineimovane izvore, skoro polovina ove sume čine kazne koje će FIAT morati da plati federalnom ministarstvu pravde SAD.

Američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) okrivila je u januaru 2017. gupaciju FIAT Krajsler da je od 2014. prodala u SAD oko 104 hiljade vozila tipa SUV, opremljenih softverom koji je prilikom testiranja emisija iz dizel motora omogućavao da se sakriju emisije azota visoko iznad limita. Potom je grupacija bila sučeljena sa mnoštvom tužbi, kako od vlasti tako i od kupaca vozila.

Ministarstvu pravde FIAT Ch. treba da plati 311 miliona dolara, kupci vozila dobiće 280 miliona dolara, a 75 miliona američke države. Ovaj prevarantski softver je bio ugrađen u automobile Džip grand Čiroki (Jeep Grand Cherokee) i pik-ap Dodž (Dodge) Ram 1500, tojest radi se isključivo o modelima Krajslera. Koporacija je sve dosad, uprkos tužbama vlasnika vozila, tvrdila da su emisije svih njenih modeli s dizel motorima bile u skladu s propisima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...