Česi proizveli hiljadu puta brži mikročip

M. L.

Tim u češkoj akademiji nauka oko profesora Jungvirta, u svojoj disciplini među najcitiranijim na svetu
(ilustracija: Mikročip)

Češki naučnici, okupljeni oko tima profesora Tomaša Jungvirta (Jungwirth) u Institutu za fiziku u Akademiji nauka Češke Republike, razvili su revolucionarni, superbrzi mikročip, pišu danas na naslovnim stranama češke novine.

Ovaj tim, koji je među najcitiranijim na svetu u svojoj disciplini, proizveo je novi mikročip i eksperimentalno proverio i utvrdio da može zapisivati podatke hiljadu puta brže od postojećih. 

jungvirt-tomas-prof-cceh-

Profesor Tomaš Jungvirt, rukovodilac Odeljenja za spintroniku i nanoelektroniku Instituta za fiziku češke akademije nauka

Pronalazak će biti patentiran i koristiće se, ne samo za zapisivanje podataka, nego i u razvoju veštačke inteligencije, u elektronici, na primer, u vozilima bez vozača i u tzv pametnim gradovima. Nova tehnologija preporodiće oblast prozvodnje mikročipova - biznisa u kome su firme lane prihodovale više stotina milijardi dolara.   

U razvoju novog mirkočipa, tim profesora Jungvirta je stigao dotle da je njihov Institut za fiziku predao, zajedno sa Univerzitetom u Notingemu (gde Jungvirt predaje) i japanskom kompanijom Hitači (Hitachi), zahtev za prijavu patenta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...