Deset francuskih reaktora u katastrofalnom stanju!

M. Lazarević

To se tvrdi u knjzi dvojice novinara-istraživača koja baca sasvim drugačije svetllo na nuklearke – ponos francuske energetike
(ilustracija, knjiga francuski novinara koja je uzbunila javnost)

Francuska je energetsko-nuklearna sila u Evropi i svetu. Električna energija se u ovoj zemlji proizvodi u 19 nuklearnih centrala sa 58 nuklearnih reaktora, na koje su mnogi Francuzi ponosni. Međutim, stanje znatnog broja njih nije zadovoljavajuće, a deset se nalazi u katastofalnom stanju, tvrde francuski novinari - istraživači Tijeri Gado (Thierry Gadault) i Igie Dmed (Hugues Demeude) u upravo objavljenoj knjizi "Nuklearna energija, neposredna opasnost" (Nucleaire: Danger Immediat). Vlasnik ovih reaktora, preduzeće Elektrisite d Frans (EdF - Electricite de France), kako prenosi AFP, energično odbacuje ove tvrdnje i najavljuje tužbu sudu protiv autora. 

Autori tvrde da je stanje deset francuskih nuklearnih reaktora "tako loše da nije više pitanje da li će se katastrofa dogoditi nego kad će se dogoditi".  Na ovoj knjizi šest godina su radili autori koji za sobom imaju niz istraživačkih poduhvata, najviše u oblasti ekologije.

Produženje radnog veka reaktora - zbog besparice

Osim stanja reaktora, veliki rizik jeste i činjenica da dve trećine francuskog stanovništva živi na rastojanju manjem od 75 kilometara od neke nuklearne centrale.

EdF je zbog finansijskih problema zatražila da se život većine nuklearnih reaktora produži sa 40 na 60 godina. Da bi dobila odobrenje za produženi rad reaktora od Agencije za nuklearnu bezbednost (ASN), EdF mora u narednih deset godina da investira oko 100 milijardi evra. Istovremeno, kako se upozorava, ova firma se "davi u dugovima" koji iznose 31,3 milijarde evra, upozorava se ovim povodom. 

EdF je saopštila da će do kraja ove godine zatvoriti najstariju nuklearku Fesenhajm (Fessenheim) u Alzasu, koja se nalazi kilometar od granice s Nemačkom. Ova nuklearka je u pogonu od 1978.   

Izbacivanje drugih reaktora se ne planira do 2029. Bivši predsednik Fransoa Oland (Francois Hollande) je obećavao zatvaranje Fesenhajma do 2016, kao i sniženje udela nuklaerki u francuskoj proizvodnji električne energije na 50 posto u periodu do 2025. Sada se iz nuklearki pokriva 75 posto potrošnje električne energije. Sadašnji ministar životne sredine Nikola Ilo (Nicolas Hulot) priznao je lane u novembru da taj cilj, od 50 posto udela nuklearki, nikako ne može biti ispunjen do 2025.

"Kultura ćutanja"

Medju 10 najlošijih, najgorih četiri su u Trikastenu (Tricastin),  u Bižeju (Bugey) kod Liona, Sen Loranu Dezo kod Orleana (Saint Laurent des Eaux)  i Bleasu (Blays) kod Bordoa. Svi su blizu 40 godina ili će toliko imati do 2028.

Pored toga, deset  reaktora imaju pukotine na sudovima za pritisak još od puštanja u rad, navodi  se ovoj knjizi. Što su duže u radu, veći je rizik od havarije.

Centrala Trikasten bila je jesenas isključena iz proizvodnje zbog potrebe pojačanja zaštite od poplava iz kanala kojim se snabdeva vodom iz Rone. U toj oblasti preti opasnost od zemljotresa pa se Trikasten pominje kao „francuska Fukišima“ - prvi je to izrekao šef Agencije za nuklearnu bezbednost Frank Ševe (Franck Chevet). Četiiri reaktora elektrane se nalaze šest metara ispod nivoa vode u kanalu. Novinari okrivljuju i Agenciju za nuklearnu bezbednost zbog podrške "kulturi ćutanja" u vezi bezbednosti reaktora.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...