Najveći elektromobil na svetu, samo baterija teška 4,5 tone

M. L.

Rudarski damper Komacu (Komatsu) težak je 45 tona, s teretom 110 tona

Češkoj javnosti je ovih dana predstavljen najveći elektromobil na svetu – to je rudarski damper Komacu, koga je prilagodila na električni pogon švajcarska firma Kun Švajc (Kuhn Schweiz).

Ovo vozilo je teško 45 tona, sa teretom 110 tona.

Akumulator ima kapacitet od 700 kWh i sastoji se od 1.440 baterijskih članaka, ukupne težine od četire i po tone. Ovo vozilo je nastalo u projektu e-Dumper, koji je imao za cilj da se zameni rudarski teretnjak sa ogromnom potrošnjom eneregije. Takav teretnjak je godišnje u radu trošio oko 100 hiljada litara nafte i produkovao oko 260 tona emisija CO2.

U prvobitnim planovima je električni damper trebalo da pokreće elektromotor snage 590 kWh koji je naknadno povećan još za 100 kWh.  Zbog velike težine korsti se i rekuperacija eneregije. Naime, tokom jednog odlaska u rudnik generator proizvodi do 40 kWh, a taj put u rudnik i nazad damper ponavlja 20 puta dnevno.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...