Hakeri po prvi put u istoriji napali na električnu mrežu

M. L.

To se dogodilo u Ukrajini gde je u softveru u nekoliko distrbucionih kompanija ponađen dosad nepoznat virus koji je prošlog meseca izazvao prekid u snabdevanju električnom eneregijom

Agenti ukrajinske kontraobaveštajne službe otkrili su u softeru nekoliko elektro-distributivnih kompanija na zapadu zemlje dosad nepoznati virus. Za napad, oni koji su ga tamo ubacili, koristili su program Blek enerdži (BlackEnergy) koji je pomogao da se virus ubaci u sistem i potom, krajem prošlog meseca, izazove prekid u snabdevanju strujom.

Ovo je, kako tvrdi antivirus kompanija Eset, prvi slučaj prekida isporuka električne energije, izazvan računarskim virusom. Virus su u distributivni sistem ubacili zasad nepoznati hakeri što je izazvalo krupan poremećaj u isporukama struje u Ivano-Frankivskoj oblasti. Zasad nema nikakvih bližih saznanja ili pretpostavki o tome ko je izveo ovaj hakerski napad.   

Prekid snabdevanja je trajao nekoliko sati. Nesumnjivo je, kako piše AFP, pozivajući se na ukrajinske izvore, da je prekid bio izazvan  upadom neovlašćenih osoba u daljinski kontrolni sistem. Obnova snabdevanja je zato morala da se izvede ručno, saopštila je enrgetska firma Prikarpataoblenegro.  

Prema firmi Eset, ovaj hakerski napad potvrđuje bojazni strucnjaka od hakera koji su pokazali da su sposobni da napadnu i na industrijske sisteme. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...