Novo sagledavanje prirodnih bogatstava Srbije

Izvor:   Beta

Država u eksploataciji prirodnih resursa želi strateško partnerstvo ili koncesije, uz zadržavanje većinskog vlasništva. Zatvoreni rudnici neće biti deponije otpada, tvrdi Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Srbije.

Nijedan napušteni ili zatvoreni rudnik u Srbiji neće moći da bude skladište radioaktivnog ili bilo kog drugog otpada koji bi mogao da zagadi podzemne vode ili životnu sredinu, izjavio je ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

„Ovo minisatrstvo nikada to neće dopustiti. Dosta rudnika koji se zatvaraju može da promeni namenu, ali to neće biti skladišta ili deponije”, rekao je Bačević u intervjuu agenciji Beta.

Bačević je naveo da postoje standardi i načini kako se zatvaraju rudnici, kao što postoje i načina kako se ti rudnici revitalizuju ili im se menja namena. On je dodao da država još nema potpun plan zatvaranja rudnika i da se radi na tome.

„U svetu postoje tehnologije za recikliranje svega, ali je pitanje koliko su kome dostupne. Mi i sada razmišljamo šta od toga možemo da priuštimo”, rekao je on dodavši da bez obzira na nedostatak sredstava „Srbija neće biti deponija svetskog otpada”.

Govoreći o prirodnim resursima, Bačević je naveo da oni nisu vrednovani na pravi način, a kao primere je izdvojio geotermalnu energiju i geotermalne vode, hidrogeologiju, nacionalne parkove, parkove prirode, zaštićena dobra, ribolovna područja.

„Politika ministarstva je jasna - mi ne želimo da ništa od prirodnih resursa prodamo. Država u eksploataciji prirodnih resursa želi strateško partnerstvo ili koncesije, uz zadržavanje većinskog vlasništva,” rekao je Bačević naglašavajući da je protiv privatizacije Rudarskog basena Bor i naveo da su otkrivena nova nalazišta bakra, kao i da je trenutna cena tone 8.000 dolara, što omogućuje rentabilnu preradu.

Kao najveći problem ministarstva u oblasti prirodnih resursa istakao je nedovoljno sredstava. Potrebno je više novca da se aktiviraju svi instituti i ustanove koje postoje, a koje se bave geološkim, hidrogeološkim i rudarskim istraživanjima,” rekao je ministar i najavio da će se raditi i na promeni i usklađivanju zakona i podzakonskih akata u oblasti životne sredine sa propisima Evropske unije, ali koji se neće kositi sa uslovima života i rada u Srbiji.

Bačević je kazao da se radi i na donošenju posebnih zakona o pet nacionalnih parkova Srbije i da bi zakoni trebalo da budu usvojeni u prvoj polovini naredne godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...