RAD U RUDNIKU NA RUDNIKU

Izvor:   rts.rs

Rad u srpskim rudnicima bezbedniji je nego ranijih godina, jer se uvode nove tehnologije, raste svest zaposlenih o neophodnosti zaštite, a i zakonska regulativa je oštrija.

Iako tradicionalno opasan, rad u srpskim rudnicima u poslednje vreme bezbedniji je nego ranijih godina, jer se uvode nove tehnologije, raste svest zaposlenih o neophodnosti zaštite, a i zakonska regulativa je oštrija.

To potvrđuje i podatatak da u rudarstvu sada ima manje povreda nego na građevini ili železnici. Rudnik obojenih metala na planini Rudnik prvi je privatizovan u Srbiji 2004. godine. U opremu, objekte i remonte, od tada je uloženo 303 miliona dinara, a broj zaposlenih povećan je za više od 100.

"Niko nas ne tera da uđemo tamo gde nije bezbedno. Uvek uđemo sa lampom, pregledamo, pa tek onda uđemo sa mašinama da radimo", kaže Mirko Radosavljević, rukovalac rudarskih mašina.

Na temperaturi od 12 stepeni, rudar Svetomir Miletić mašinom za vodeno bušenje priprema miniranje. To je najopasniji posao i obuka traje nekoliko godina.

"Moraš da pogledaš da li je provetrena prostorija, da li ima gasova, i nakon toga prelaziš da 'kavaš' kako mi to kažemo, odnosno, da obezbediš bokove i krov komore ili prostorije gde radiš", opisuje Miletić.

Na mestima gde se vadi ruda, u tavanicu se postavljaju ankeri ili čelične mreže koje štite od odrona.

Uprava je donela pravilnik o bezbednosti na radu i akt o proceni rizika za svako radno mesto. "Definisano je koje su opasnosti vezane za to radno mesto i mere kojih treba radnik da se pridržava da bi otklonio opasnosti", objašnjava Nikola Dobrosavljević, upravnik jame "Rudnik".

U rudniku obojenih metala na planini Rudnik sav posao se obavlja mehanički. Međutim i tu dolazi do povreda, pa su mere bezbednosti izuzetno jake. Samo u procenu rizika u ovoj godini uloženo je 3,5 miliona dinara.

U resornom ministarstvu samo pet rudarskih inspektora kontroliše oko 300 rudnika. Ipak, oni su prošle godine doneli 906 rešenja za otklanjanje nepravilnosti i zabranili rad u 23 rudnika. U pripremi je nov zakon o rudarstvu, a bezbednost povećavaju i nove tehnologije.

Zlatko Dragosavljević, državni sekretar zadužen za rudarstvo, kaže da se na primer u rudniku "Soko" instalira jedan od najboljih sistema za detekciju i praćenje gasno-ventilacionih parametara i upravljanje elektroenergetskim potrošačem.

"Ove godine nastavljamo implementaciju tog sistema u rudnicima 'Rembasa' i u 'Lubnici'", kaže Dragosavljević.

Prošle godine teže je povređen 131 rudar, a od povreda zadobijenih na poslu, preminulo je njih 9. Ipak, 13 godina nije bilo kolektivnih povreda, a više fatalnih nesreća danas se dogodi na površinskim nego na podzemnim kopovima.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...