Jadarit – šansa za razvoj Srbije

Izvor:   Tanjug

Srbija će biti centar proizvodnje litijuma, rečeno je poslanicima Odboru za industriju Skupštine Srbije prilikom predstavljanja Strategije upravljanja mineralnim resursima Srbije do 2030. godine.

Srbija bi do 2020. trebalo da proizvodi oko 90 odsto evropske i oko 10 odsto svetske proizvodnje litijuma, rečeno je na Odboru za industriju Skupštine Srbije.

Očekuje se da će otvaranje rudnika jadarita, iz koga se dobija litijum, u jadarskom basenu kod Loznice imati veliki značaj za razvoj Srbije.

Značaj će biti jednak onom koji je pre 100 godina za našu zemlju imalo otvaranje rudnika u Boru, ocenio je savetnik u ministarstvu rudarstva Dušan Sajić.

Procenjeno je da bi taj rudnik mogao biti otvoren 2014. godine, a do kraja 2013. ćemo imati zaokružena istraživanja koja sprovodi jedna od najvećih svetskih kompanija u rudarstvu australijska firma Rio Tinto, rekao je Sajić i naveo da je procenjeno da Jadarski basen sadrži oko 220 miliona tona rude jadarit.

Podstaknute dobrim rezultatom istraživanja u jadarskom basenu i druge kompanije istražuju litijum u Srbiji, na oko 15 istražnih polja u centralnom i istočnom delu zemlje i već imamo naznake da na još jednom istražnom polju u blizini Mionice i Valjeva može da se pronađe sličan mineral kao u jadarskom basenu, dodao je Sajić.

dolina Jadar

Istakavši da je na tom poslu moguće zaposliti veliki broj ljudi, on je napomenuo da se iz jadarita može dobiti litijum-karbonat, borna kiselina i natrijum sulfat, iz kojih se proizvode litijumske baterije za mobilne telefone, kompjutere i automobile na hibridni i električni pogon.

Sajić je ukazao i da prema najnovijim istraživanjima Srbija ima značajne rezerve zlata, što je pokazalo istraživanje kanadske kompanije Avala Risorsis u istočnoj Srbiji u koje je do sada uloženo oko 20 miliona evra. Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno ima oko 100 istražnih polja za sve vrste mineralnih sirovina.

Predstavljajući Strategiju upravljanja mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Vladimir Pavlović je ponovio da bi u oblasti rudarstva do 2020. godine trebalo da bude uloženo oko tri milijarde evra i otvoreno nekoliko desetina hiljada novih radnih mesta.

Planirano je da Srbija do 2030. godine postane regionalni lider u rudarstvu i da taj sektor do 2020. učestvuje sa oko pet odsto u ukupnom BDP-u zemlje u odnosu na sadašnjih dva odsto, kazao je on i naveo da je plan i da godišnji prihod od rudarstva do 2020. godine iznosi oko četiti milijarde evra.

Pavlović je rekao da je predviđeno da u otvaranje novih kopova uglja bude uloženo oko 1,4 milijarde evra, u eksploataciju uljnih škriljaca, ukoliko se utvrdi ekonomska isplativost tog projekta, oko milijardu evra, a osim otvaranja rudnika litijuma, planirana je izgradnja novog rudnika uglja u Štavlju i nastavak ulaganje u geološka istraživanja.

Srbija će ubuduće značajniju pažnju posvetiti istraživanju i eksploataciji mineralnih resursa, nafte, gasa, bakra, cinka, nikla, uglja čije su rezerve dovoljne Srbiji za ceo ovaj vek, zaključio je Pavlović.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...