Kragujevac prvi u Srbiji gasi kotlarnice na ugalj

Autor:   BM

Uz podršku EBRD gradska toplana u Kragujevcu će ove godine u potpunosti preći na gas, čime će Kragujevac postati prvi grad u Srbiji koji će ugasiti kotlarnice na ugalj. Uz smanjenje aerozagađenja u velikoj meri značajno je i to što će, pored zamene kotlova u toplani, biti sanirana i deponija pepela. (Procenjena ukupna vrednost projekta je 18 miliona evra. Foto: en.wikipedia.org)

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je danas prethodno obaveštenje o javnoj nabavci usluga vezanoj za projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu. Projekat je zapravo usmeren na gradsko preduzeće "Energetika", koje pored toplana u Boru i Kruševcu i dalje koristi ugalj kao glavno gorivo za proizvodnju toplotne energije.

Kako je navedeno, Ministarstvo zaštite životne sredine iskoristiće deo prihoda od zajma EBRD za ovaj projekat, u dve tranše.

Prva tranša odnosi se na sumu od jedan do 14 miliona evra za zamenu kotlova na ugalj novim kotlovima na prirodni gas, a druga podrazumeva između dva i četiri miliona evra za sanaciju deponije pepela.

Procenjena ukupna vrednost projekta je 18 miliona evra.

Međunarodni tender za potrebe projekta biće raspisan 31. maja i uključiće radove i konsultantske usluge, prenosi Fonet.

Gašenje kotlarnica na ugalj najavile su krajem marta gradske vlasti Kragujevca, tako da bi stare kotlarnice trebalo da se ugase do kraja godine, dok će se umesto njih postaviti najsavremeniji kotlovi koji će biti priključeni na gas.

Sudeći prema ranijim najavama, gašenje starih kotlarnica na ugalj trebalo bi da se završi najkasnije do 1. novembra 2021. godine, kada počinje grejna sezona.

Gradske vlasti očekuju da će se uz povoljniju cenu i uslove plaćanja za priključak sve veći broj domaćinstava opredeliti za grejanje na gas.

Kragujevac prvi u Srbiji gasi kotlarnice na ugalj i prelazi na gas
Gradske vlasti očekuju da će se uz povoljniju cenu i uslove plaćanja za priključak sve veći broj domaćinstava opredeliti za grejanje na gas. (Izvor: infokg.rs)

Investicija za čist vazduh

Realizacijom projekta, koji će omogućiti prelazak kragujevačkog preuzeća “Energetika” sa uglja na gas, konačno će biti rešen problem aerozagađenja u gradu, koji datira još iz 1975. godine, od kada se prate parametri, preneli su lokalni mediji.

Kragujevac je u samom vrhu liste gradova u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, a taj problem posebno je izražen tokom zimskih meseci, kada "Energetika", a jedan je od većih zagađivača vazduha u Srbiji, radi punim kapacitetom.

Prisustvo čađi, ugljen–dioksida i ostalih štetnih supstanci često je veće od dozvoljenog maksimuma, preneo je ranije portal InfoKG ukazavši da su najkritičniji delovi grada centar, opština Pivara i naselje Lekina bara.

Iako se o zameni kotlova na ugalj pričalo od kraja devedesetih godina prošlog veka, kada je započeta gasifikacija Kragujevca, tek sada su se stvorili uslovi da se ovaj veliki posao sprovede i okonča.

Očekuje se da će se prelaskom sa uglja na gas u toku grejne sezone za 70 odsto smanjiti aerozagađenje, kao i problem odlaganja pepela.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...