U okolini Valjeva se istražuje litijum

Autor:   BM

Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium, u okolini Valjeva istražuju prisustvo litijuma u tlu. U toj kompaniji navode da ih je za istraživanje litijuma ovlastilo Ministarstvo rudarstva i energetike, ali da je i dalje neizvesno da li bi otvaranje rudnika bilo ekonomski isplativo, jer su u iskopanim mineralima pronašli nisku koncentraciju litijuma. (U kompaniji Euro Lithium navode da je cilj kompanije da se pomogne Srbiji da pronađe svoje prirodne resurse i utvrdi da li oni mogu da se eksploatišu u skladu sa principima održivog ekonomskog razvoja. Foto: investitorintel.com)

Predstavnici kompanije Euro Lithium Balkan, srpske podružnice kanadske kompanije Euro Lithium, sa sedištem u Divcima, potvrdili su za Novu ekonomiju da u okolini Valjeva istražuju prisustvo litijuma u tlu.

"Istraživanje i analiza su u ranoj fazi, ali do sada je utvrđeno da na tom području ima litijuma“, rekao je Petr Palkovski, izvršni direktor i osnivač Euro Lithium-a.

Palkovski je naglasio da njegova kompanija ne istražuje mineralizaciju jadarita, koji prema njegovim rečima predstavlja složeni mineral i koji je "predmet interesovanja" kompanije Rio Tinto, u okviru "Projekta Jadar".

U okolini Valjeva je, kako navodi, do sada pronađen litijum koji je prisutan u vrlo niskoj koncentraciji u poređenju sa rudom jadarita, minerala koji je 2004. godine pronađen u dolini reke Jadar, po kojoj je i dobio ime.

Osnivač Euro Lithiuma kaže i da se kompanija koju predstavlja neće baviti iskopavanjem litijuma, ukoliko se ne dokaže da je vađenje rude "ekonomski, ekološki i socijalno prihvatljivo".

Naglasio je i da se trenutno proučavaju tehnike za eksploataciju na lokalitetu, koje bi "ekološki i socijalno bile prihvatljive".

U okolini Valjeva se istražuje litijum
U kanadskoj kompaniji ističu da se u okolini Valjeva ne istražuje mineralizacija jadarita, koja je, kako se navodi, složeni mineral i koji je "predmet interesovanja" kompanije Rio Tinto, u okviru "Projekta Jadar".
(Izvor: eurolithium.com)

Palkovski je objasnio i da je cilj njegove kompanije da pomogne Srbiji da pronađe svoje prirodne resurse, kao i da utvrdi da li oni mogu da se eksploatišu u skladu sa principima održivog ekonomskog razvoja.

"Ako se pokaže da je to moguće, kompanija će dalje razvijati projekat", naglasio je Palkovski.

Dodao je da kompanija planira da uradi studiju o životnoj sredini na području okoline Valjeva, što je prema njegovim rečima prvi korak za razumevanje postojeće ekološke situacije.

Palkovski je najavio da će kompanija u međuvremenu završiti i preliminarnu studiju izvodljivosti koja je u skladu sa međunarodnim standardima.

Na području između Valjeva i Lajkovca, gde se vrše istraživanja, protiče reka Kolubara, u blizini je i regionalni put, a u planu je i nova deonica auto-puta koja će spojiti Valjevo i auto-put Miloš Veliki.

Građani, ali i neki članovi lokalne samouprave u Valjevu, već su javno zatražili od nadležnih iz gradske uprave da im odgovore u vezi sa istraživanjima litijuma koje se sprovodi u okolini Valjeva.

Pitanja se odnose i na informacije da li bi, u slučaju da se rudnik litijuma otvori, bili izmešteni objekti saobraćajne infrastrukture, kao i tok reke Kolubare.

Ovim povodom u kompaniji Euro Lithium Balkan navode da je za profitabilnost projekta ključno da se izmeštanje infrastrukturnih objekata, poput železničke pruge ili puteva, izbegne ili svede na minimum.

Napominju da ne mogu da govore o mogućem preseljenju infrastrukture dok se ne završi studija izvodljivosti, ali naglašavaju da izmeštanje infrastrukture sigurno ne bi koristilo kompaniji jer previše košta.

Lokalno stanovništvo „ne treba prisiljavati da se iseli ni pod kojim okolnostima", navodi vlasnik Euro Lithiuma Petr Palkovski, kao i da njegova kompanija ne planira promenu toka reke Kolubare niti otvaranje površinskog kopa rudnika.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...