Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine

Autor:   BM

Akcije litijuma su dodatno skočile pošto je australijska investiciona banka Mekvari (Macquarie), nakon što su to već učinile druge globalne finansijske institucije, izašla sa prognozom o daljem povećanju cena litijuma, ključnog elementa u proizvodnji baterija. Ovakve prognoze se povezuju sa sve većom potražnjom ovog metala u sektoru električnih vozila i očekivanjem da bi upravo zbog veće potražnje moglo doći do nestašice litijuma na globalnom tržištu. (Prema nedavno objavljenom izveštaju investicione Mekvari banke nestašica litijuma se može očekivati već od 2025. godine. Foto: Pixabay)

Analitičari australijske investicione banke Mekvari (Macquarie) su nedavno izašli sa prognozom da će litijum biti skuplji između 30 i 100 odsto u naredne četiri godine.

„Prema našim pokazateljima koji se odnose na industriju električnih vozila, od 2022. godine se može očekivati deficit litijuma na tržištu, a nestašica već od 2025. godine” navodi se u izveštaju ove australijske investicone banke, prenosi OilPrice.

Takav scenario bi podigao cene spodumena, minerala koji je važan izvor litijuma na 720 dolara po toni, ocenjuje se u Mekvari izveštaju uz napomenu da će cena litijum-karbonata, jednog od dva ključna oblika metala, ostati nepromenjena i iznositi 13.000 dolara po toni, kao i litijum-hidroksida, koji će se održati na sadašnjoj vrednosti od 16.000 dolara po toni.

Na kineskom tržištu, cene litijuma su počele da se oporavljaju krajem prošle godine, ali tako da se do kraja prvog kvartala ove godine taj oporavak prilično ubrzao.

Cena litijum-karbonata beleži veći rast, i u ovom trenutku je za 70 odsto viša u odnosu na isti period prošle godine, dok je cena litijum-karbonata na kineskom tržištu porasla između 55 i 60 odsto.

Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine
Potražnja za litijumom, izvor: agencija Benchmark Mineral Inteligence, Twitter

U izveštaju australijske Mekvari banke se takođe navodi da se cenama litijum-karbonata na azijskom tržištu trenutno trguje po premiji koja se kreće između 10 i 20 odsto, u odnosu na cene litijum-hidroksida.

Rast cena litijuma na kineskom tržištu se transponovao na ostala regionalna tržišta, ocenila je Mekvari banka. S obzirom na to da su cene litijum- karbonata u Kini skočile između 80 i 110 odsto od početka 2020. godine, a litijum-hidroksida za oko 40 odsto, investiciona Mekvari banka procenjuje da bi tokom narednih meseci moglo doći do daljeg rasta cena na regionalnom tržištu.

Sa druge strane, treba imati u vidu da bi rast cena litijuma, kao osnovne komponente za proizvodnju baterija, mogao osujetiti napore da se cena baterija za električna vozila smanji, što se smatra ključnim osnovom za veću ekspanziju ovih vozila koja ne emituju štetne emisije gasova.

„Ukoliko cene litijuma i drugih skupih elementata, poput kobalta i nikla, budu više, to bi onemogućilo proizvođače baterija da nastave da rade na smanjenju cena”, ocenio je za Blumberg viši analitičar agencije Benchmark Mineral Inteligence (BMI) Kameron Perks.

Litijum možda i duplo skuplji tokom naredne četiri godine
Kinesko tržište, izvor: agencija Benchmark Mineral Inteligence, Twitter

Skok cena i revizija planova

Izgledi o povećanju cene litijuma, koje je iznela australijska investiciona banka Mekvari, doveli su do rasta profita i rejtinga australijskih rudnika litijuma. To je i razlog što dva najvažnija izvora, a reč je o rudnicima litijuma Orocobre i Galaxy Resources, sada rade u punom kapacitetu, kako bi nadmašili ranije postavljene proizvodne ciljeve.

Ista situacija je i sa trećim australijskim rudnikom Pilbara Minerals, gde se procenjuje da će zbog motivacije skokom cena, proizvodnja spodumena biti devet puta uvećana do 2028. godine.

Rudnik litijuma Orocobre je u utorak izneo nove podatke o poslovanju, objavivši da je prodajna cena litijum-karbonata iz tog rudnika u martu porasla za 50 odsto, u poređenju sa prethodnim tromesečjem, dostigavši cenu od 5.853 dolara po toni.

Navodi se takođe da se očekuje da će zaključno sa drugim kvartalom ili do kraja juna cena dostići iznos od približno 7.400 dolara po toni.

Istovremeno, Mekvari banka predviđa da će doći do rasta prodaje električnih vozila za 16 odsto do 2025. godine.

Dugoročno gledano, kada su u pitanju električna vozila, ova australijska investiciona banka predviđa da će na globalnom nivou doći do rasta prodaje od 33 odsto, a na kineskom tržištu od 41 odsto do 2030. godine.

Inače, podaci Mekvari banke se podudaraju sa onima iznetim u proceni koje je vodeća američka Siti banka objavila sredinom februara, kada je iznela ocenu da razvoj sektora električnih vozila vodi rastu cene litijuma.

Siti banka je u svom izveštaju istakla da se prodaja električnih vozila pokazala veoma otpornom na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom korona virusa i da se beleži rast od 35 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je prodaja standardnih putničkih vozila istovremeno pala za 20 odsto.

Tokom proteklih pet godina status litijuma na globalnom tržištu je bitno promenjen, kako je već istakao generalni direktor BMI agencije specijalizovane za kretanja u ovom sektoru Simon Mores.

U ovoj agenciji očekuju da bi do deficita litijuma moglo doći kasnije ove godine, dok bi se do 2022. godine već moglo govoriti o nedostatku od 120.000 tona.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...