ZLOUPOTREBE U KOLUBARI

Izvor:   B92

Preko zakupa privatne mehanizacije iz Kolubare se u poslednjih osam godina na privatne račune slilo više od 130 miliona evra. Iz Kolubare je samo po osnovu sponzorstava i donacija izdvojeno više od pola milijarde dinara i stotine tona uglja, i to u godinama kada ovo preduzeće beleži najveće gubitke, saznaje “Insajder”

Novi serijal Insajdera koji počinje u ponedeljak otkriva sve zloupotrebe u državnom preduzeću Kolubara i jednu od najvećih pljački na štetu građana i države.

Godinama se iz Kolubare izvlači novac na privatne račune dok je firma, koja posluje u okviru EPS-a, beležila gubitke.

Posle višemesečnog istraživanja, “Insajder” otkriva da se preko zakupa privatne mehanizacije, iz Kolubare u poslednjih osam godina na privatne račune slilo više od 130 miliona evra.

Već godinama, uz izgovor da nema sopstvenu mehanizaciju, rudnik Kolubara iznajmljuje mašine od privatnika.

“Insajder” je po Zakonu o dostupnosti informacija došao do dokumenta koji pokazuju da su se troškovi drastično uvećavali od 2006. godine, a ključni razlog za tako veliki rast troškova je to što su mašine plaćane i kada stoje u mestu.

Tada je na čelu preduzeća bio Dragan Tomić, kadar Demokratske stranke Srbije. “Insajder” otkriva da je i sam Tomić, dok je bio direktor Kolubare, angažovao mašinu preduzeća “Kačer turist” čiji je on većinski vlasnik.

Iz dnevnih izveštaja o angažovanju privatnih mašina “Kačer turista” za potrebe Kolubare vidi se da je radnik Mihailo Marinković, zaposlen na mašini Tomićeve firme, navodno radio čak 24 sata, 4 dana za redom:
Na primer 16. novembra 2007. Mihailo Marinković upravljao je mašinom Tomićeve firme puna 24 sata, a narednih dana isti čovek sa istom mašinom nastavlja smenu od 16 sati dnevno.

2008. godine, kada je Dragan Tomić imenovan na mesto predsednika skupštine Kolubare i kada je Kolubara beležila najveće troškove, isti vozač Mihailo Marinković sa ovom mašinom radi bez prestanka puna 4 dana ili 96 sati, a potom narednih dana nastavlja da radi po 16 sati dnevno.

S obzirom da je nemoguće da jedan čovek radi bez prestanka 24 sata puna 4 dana za redom nameće se zaključak da su za vozača, mašinu ili za oboje pisani fiktivni sati, koje je na kraju Kolubara isplaćivala preduzeću Dragana Tomića.

Dragan Tomić odbio je razgovor za "Insajder".

Osim ovog preduzeća na Kolubarskim kopovima navodno su radile privatne mašine i po 24 sata, 31 dan u mesecu.

U poslednjih nekoliko godina iz Kolubare je samo po osnovu sponzorstava i donacija izdvojeno više od pola milijarde dinara i stotine tona uglja, i to u godinama kada ovo preduzeće beleži najveće gubitke.

Tako je u periodu od 2004. do 2008 godine višemilionsku donaciju dobilo desničarsko udruženje Dveri, fininansirana je izgradnja parohijskog doma u Lazarevcu, jedan od radnika Kolubare je dobio novac za posetu Hristovom grobu u Vitlejemu, a ovo državno preduzeće platilo je čak manastiru Sopoćani ogroman dug za struju.

Vladan Jovičić, bivši direktor Kolubare, ne vidi ništa loše u tome što je Kolubara davala ogromna sredstva za donacije iako u tom trenutku posluje sa gubitkom.

"Mislim da Kolubara treba da bude pokretač održivog razvoja i da bude poznata ne samo po tome što će indirektno biti veza kroz cenu računa električne energije, već treba da pomaže i razvoj sporta i razvoj kulture i prosvete i svega što je na kraju krajeva tradicija“.

Kolubara je u više navrata, upravo u godinama kada beleži gubitke, finansirala pripreme turnira u bridžu, organizaciju izbora za mis, a jedna od donacija bila je čak i kupovina automatske puške za gađanje glinenih golubova za potrebe jedne mesne zajednice u Lazarevcu.

Zbog ovakvog raspisanja novca državnog preduzeća niko nije odgovarao. U međuvremenu se rukovodstvo promenilo, ali Kolubara i danas, kao i sva ostala ostala državna preduzeća, spadaju u velike donatore.

„Može se i tim sredstvima bolje upravljati. Nominalno Kolubara jeste veliki donator, naprosto kažem Kolubara je sva igra velikih brojeva, ako pogledate koliko donira to je velika suma, ako pogledate koliko je to deo od prihoda verovatno je među nižim od javnog sektora u republici Srbiji“, rekao je Direktor Kolubare Nebojša Ćeran.

Sve načine zloupotreba i imena onih koji su zarađivali na štetu državnog preduzeća, a među kojima ima i političara, videćete u serijalu “Insajdera - Prevara veka“ koji počinje u ponedeljak.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...