IMA LI SRBIJA UGLJA ZA NOVE TERMOELEKTRANE?

BM

Elektroprivreda Srbije proizvodnju struje zasniva na uglju iz površinskih kopova. Postavlja se, međutim, pitanje: Ima li Srbija uglja za nove termoelektrane? Odgovor na to pitanje pokušaće da daju učesnici okruglog stola koji redakcija internet časopisa Balkanmagazin organizuje u utorak, 19. aprila 2011. godine (od 11 do 14 h) u Press centru UNS-a u Knez Mihailovoj ulici br. 6/III.

I pored toga što se,zbog ekoloških razloga i Srbija poput većine svetskih država sve više okreće obnovljivim izvorima energije ugalj je i dalje baza iz koje se dobija dve trećine električne energije. Postavlja se, međutim, pitanje ima li ovog energenta u raspoloživim količinama dovoljno za rad postojećih i izgradnju novih termoelektrana.

"Ima li Srbija uglja za nove termoelektrane?" pitanje je na koje će pokušati da odgovore učesnici okruglog stola koji redakcija internet časopisa Balkanmagazin organizuje u utorak, 19. april 2011. godine (od 11 do 14 h) u Press centru UNS-a u Knez Mihailovoj ulici br. 6/III.

Teze za razgovor:

- Na kolike rezerve uglja Srbija može da računa za proizvodnju električne energije?

- Može li na sve te rezerve da računa EPS?

- Koliko iseljavanje naselja Vreoci uslovljava izgradnju novih termoelektrana?

- Da li je otvaranje novih kopova adekvatno regulisano zakonima i podzakonskim aktima?

- Problem garantovanja eksploatacije potencijalnim budućim investitorima u izgradnju termoelektrana?

- Koliko su termoelektrane na ugalj isplative u svetlu sve oštrijih ekoliških propisa, na kojima insistira EU?

Uvodničari:

- Zlatko Dragosavljević, pomoćnik za rudarstvo u ministerstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja,

- Slobodan Mitrović, direktor Direkcije za strategiju i investicije EPS,

- Dragan Jovanović, direktor PD EPS Termoelektrane i kopovi Kostolac,

- Nebojša Ćeran, direktor PD EPS Rudarski basen Kolubara,

Na ovaj skup pozvali smo i Olivera Dulića, ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Milutina Mrkonjića, ministra infrastrukture i rudarstva u Vladi Srbije, predsavnke Agencije za energetiku, Privredne komore Srbije, predstavnici kompanija koje su pokazivale zainteresovanost da grade termoelektrane u Srbiji, stručnjake…Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...