SKUPŠTINA SRBIJE USVOJILA GARANCIJU ZA RTB BOR

Izvor:   rtb.rs

Poslanici Skupštine Srbije su usvajanjem zakona o davanju državne garancije u korist kanadske Agencije za izvoz i razvoj (EDC) za kredit od 135 miliona evra RTB Boru podržali realizaciju projekta rekonstrukcije topionice bakra u Boru i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče Predlog zakona o davanju državne garancije u korist kanadske Agencije za izvoz i razvoj (EDC), po zaduženju Rudarsko-topioničarskog basena Bor od 135 miliona evra. Time je Ugovor o zajmu koji su kombinat bakra i kanadska EDC banka zaključili 9. novembra postao pravosnažan, a omogućena je i primena Garancije, odnosno korišćenje kredita koje je bilo uslovljeno stupanjem ovog zakona na snagu.

Poslanici Srbije su usvajanjem Nacrta zakona dali i potpuni legitimitet odluci države da podrži realizaciju projekta rekonstrukcije topionice bakra u Boru i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline.

Predlog zakona je, podsetimo, podnela Vlada Srbije i on je, prema odluci Odbora za finansije Narodnog parlamenta, u skupštinsku proceduru ušao bez ijedne dopune i izmene, odnosno bez amandmana. Na skupštinskom zasedanju od 23. do 25. novembra poslanici su, između ostalog, razmatrali i predlog ovog zakona, i većinom glasova ga usvojili u Danu za glasanje, na Petoj sednici Narodne skupštine.

Izdavanje državne garancije do 135 miliona evra predviđeno je Zakonom o budžetu Srbije za 2010. godinu, a njen oblik je u skladu sa propisima Zakona o javnom dugu koji predviđa da država može u formi zakona da izda garanciju za izmirenje duga pravnih lica čiji je osnivač.

Kredit u iznosu od 101.250.000 dolara i 55 miliona evra Rudarsko-topioničarski basen Bor će, u skladu sa odredbama Ugovora o zajmu, otplaćivati sredstvima iz sopstvenih prihoda, a na zahtev EDC banke, ustupiće u periodu otplate i deo svojih potraživanja prema inostranim kupcima u protivvrednosti zajma i pripadajućih kamata kao sredstvo dodatnog obezbeđenja kredita. Rok otplate zajma je deset godina sa grejs periodom od tri godine.

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...