Rusi i Ukrajinci zainteresovani za srpsku čeličanu

Izvor:   Tanjug

Ističući da, pored jedne ruske firme koja je zainteresovana za smederevsku železaru, postoje i drugi potencijalni partneri sa Istoka sa kojima se razgovara Milan Bačević, ministar rudarstva rekao je da očekuje da će u prvoj polovini naredne godine biti pronađen strateški partner za srpsku čeličanu.

Očekujem da će u prvoj polovini sledeće godine biti pronađen strateški partner za Železaru Smederevo, kako bi ta fabrika oživela i počela sa proizvodnjom, najavljuje Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja dodajući da ima više zainteresovanih za železaru.

„Veliki sam optimista da ćemo taj posao završiti vrlo brzo, čak sam spreman da kažem da ćemo to biti u prvoj polovini naredne godine. Cilj je da „oživimo“ Železaru, da uposlimo nekoliko hiljada ljudi i pomognemo u plasmanu čelika, koji, recimo, može da služi za proizvodnju šasija u automobilskoj industriji u Kragujevcu ili u namenskoj industriji u Srbiji,“ kazao je Bačević, podsetivši da je američka kompanija Ju es stil nekoliko godina ostvarivala veoma visoke profite od proizvodnje u ovoj kompaniji.

Za Železaru je zainteresovana jedna ruska kompanija, čije ime Bačević nije želeo da otkrije, ali je dodao da postoje i drugi potencijalni partneri sa kojima se razgovara i svi su sa Istoka.

„Ti potencijalni partneri su uglavnom Rusi i Ukrajinci, jer imaju istu tehnologiju koja je ugrađena i u smederevsku železaru. Nije se ta priča svela samo na jednu kompaniju. Ima više zainteresovanih, a mi naravno, tražimo najbolje rešenje. Pošto je u Železaru ugrađena ruska tehnologija, Rusi su prepoznali da bi koristeći tu tehnologiju, čak i u ovim uslovima krize, mogli da ostvaruju između 10 i 15 procenata veću proizvodnju čelika nego što su to radili njihovi prethodnici na istoj tehnologiji,“ istakao je Bačević.

Železara sada za Srbiju predstavlja „kamen oko vrata“ jer radi na tehnološkom minimumu, a vlada ovu kompaniju svakog meseca finansira „ozbiljnim“ novcem, napomenuo je ministar i naglasio da je država zbog toga prinuđena da što pre pronađe strateškog partnera koji će prepoznati svoj interes u proizvodnji u Železari.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...