Kakva je sudbina smederevske železare?

Izvor:   Tanjug

Sindikati Železare Smederevo traže od premijera Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, ministra finansija da ih informišu o sudbini ove čeličane ili sastanak sa predstavnicima Radne grupe zadužene za Železaru Smederevo, insistirajući na razjašnjenju - kako se ne bi ponovio protest iz 2003. godine godine, kada su štrajkovali 37 dana.

Reprezentativni sindikati Železare Smederevo zatražili su juče od premijera Ivice Dačića i Mlađana Dinkića, ministra finansija da ih informišu o statusu ove železare i njenoj daljoj sudbini.

U otvorenom pismu upućenom premijeru i ministru finansija, sindikalci traže sastanak sa predstavnicima Radne grupe zadužene za Železaru Smederevo, ukoliko oni nisu u mogućnosti da ih prime, i insistiraju na razjašnjenju kako se ne bi ponovio protest iz 2003. treće godine.

Ono što brine zaposlene u Železari Smederevo i njihove predstavnike jeste neiskazivanje dobre volje Radne grupe za uspostavljanje socijalnog dijaloga i održavanje sastanka sa reprezentativnim sindikatima Železare na kojem bi se razgovaralo o trenutnom statusu i planovima vlade za rešavanje njene budućnosti, navedeno je u pismu.

Sindikati podsećaju da su 2003. godine štrajkovali 37 dana zbog neuvažavanja interesa zaposlenih od strane bivše kompanije, nedostatka dobre volje, nerazumevanja i nekorektnog ponašanja Vlade Srbije koja se stavila na stranu kompanije Ju Es stil (U.S Steel).

„Posle nesporazuma iz 2003. godine reperezentativni sindikati Nezavisni sindikat metalaca, samostalni sindikat, sindikat ASNS i kompanija ugovorili su tri kolektivna ugovora koja nisu bila po volji ni sindikatima ni kompaniji Ju Es stil, ali su bili „bukvar“ za sve privredne subjekte u Srbiji po pitanju regulisanja radnih odnosa, rešavanja interesa, prava i obaveza zaposlenih i poslodavaca. Sve ovo smo postigli uz dobru volju kroz socijalni dijalog, poverenje i bolje razumevanje,“ navodi se u pismu.

Sindikalci navode da će, ukoliko do sastanka ne dođe, preduzeti sindikalne aktivnosti kako bi obezbedili zaštitu interesa svojih članova i zaposlenih u Železari Smederevo.

Otvoreno pismo upućeno premijeru i ministru finansija potpisali su reprezentativni sindikati u Železari Smederevo - Nezavisni sindikat metalaca, Samostalni sindikat i sindikat ASNS.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede izjavio je krajem avgusta da će tender za prodaju Železare Smederevo biti poništen, jer nijedna od kompanija koje su se javile nije bila ozbiljna i potvrdio da se sada za nju interesuju mnogo ozbiljniji strateški partneri.

Ministar je rekao da je za smederevsku Železaru zainteresovana jedna velika kompanija iz Rusije i da očekuje da će ona uskoro izaći sa konkretnom ponudom.

Uz napomenu da je Rusija najbolji partner za Železaru Dinkić je kazao da ta kompanija ima ideju da kada donese konačnu odluku o preuzimanju Železare ide u investicije i u veći obim proizvodnje.

Ivica Dačić, premijer i ministar policije rekao je u ponedeljak-3.09 da je smederevski Sartid prvi na listi za preispitivanje sporne privatizacije.

Tender za izbor strateškog partnera Železare Smederevo objavljen je 18. aprila 2012. godine, a krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 4. maj ove godine. Međutim, taj rok je bivša vlada produžavala do 11. juna, a potom do 10. septembra.

Za učešće na tenderu prijave su podnele Ural majning end metalurdžikal kompani iz Rusije, Junajtid plzen sa sedištem u Luksemburgu i Donjeck stil grup iz Ukrajine.

Smederevska železara Sartid prodata je u martu 2003. godine za 23 miliona dolara američkoj kompaniji Ju Es Stil.

Krajem januara ove godine Ju Es stil se povukao iz fabrike u Smederevu zbog poslovanja s gubicima i vlasništvo prodao državi Srbiji za jedan dolar.

Usled smanjene tražnje, proizvodnja u Železari privremeno je obustavljena početkom jula ove godine, do 1. septembra.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...