KAP (ni)je u nadležnosti crnogorske vlade

Izvor:   CdM

Nijedno ministarstvo ne može da pokreće pogone u bilo kojoj kompaniji - to je u nadležnosti vlasnika i uprave kompanije, istakli su iz Ministarstva ekonomije Crne Gore, dodajući da su obavešteni da su svi radnici Prerade, koji su prošli lekarski pregled, već uposleni u KAP-u.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore je, preko predstavnika Vlade u Odboru direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Nebojše Dožića, obavešteno da je izvršni direktor KAP-a Jurij Moisejev ponudio radnicima Prerade radna mesta u KAP-u.

“U tom procesu je obavezni deo lekarski pregled i svi radnici, koji su pristali da rade i koji su prošli lekarski pregled, su, kako smo obavešteni, već uposleni. Nakon što je nedavno formirana nova radna celina u KAP-u, i radnicima koji nisu prošli lekarski pregled, a koji žele da rade, biće ponuđena radna mesta u skladu sa njihovim radnim sposobnostima. Na taj način su ispunjeni zahtevi radnika Prerade,” saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Tvrdnja da je Ministarstvo ekonomije, prema Ugovoru o poravnjanju, bilo obavezno da pokrene pogon Profila i uposli 53 radnika je neutemeljena ne samo u Ugovoru, već i u zakonima Crne Gore.

“Javnosti je poznato da nijedno ministarstvo ne može da pokreće pogone u bilo kojoj kompaniji. To je u nadležnosti vlasnika i uprave kompanije i ni u teoriji se ne može obavezati bilo koji državni organ da pokreće proizvodnju u nekoj firmi. Dakle, ta mogućnost nema utemeljenje ni u zakonima Crne Gore a posebno ne u Ugovoru o poravnanju. Ipak, radi objektivnog informisanja javnosti, podsećamo da je Ugovor o poravnanju javan, da je objavljen odmah nakon njegovog zaključivanja sa svim pratećim aneksima pa se i stručna i laička javnost mogu uveriti u ove činjenice,” ističu iz Ministarstva ekonomije.

Što se tiče isplate zaostalih potraživanja Ministarstvo ekonomije je obavešteno da su predstavnici Sindikata Prerade imali sastanak sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja na kojem su prezentovane mogućnosti u okviru zakona Crne Gore za naplatu potraživanja od poslodavaca.

“Poznato je da Ministarstvo ekonomije nema ingerencija da isplaćuje zarade bilo kom preduzeću. Za naplatu potraživanja postoje zakonom utvrđene procedure i Sindikatu Prerade su, kao što smo naveli, te mogućnosti predočene u resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja,” zaključuje se u saopštenju Ministarstva ekonomije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...