Čelik pokrenuo splitsku željezaru

Izvor:   Dnevnik.hr

Nakon trogodišnje žestoke borbe pogon splitske željezare kupio je Adria čelik. U željezari je pokrenuta prozvodnja čelika i 60 bivših radnika je, kako i oni kažu, spašeno. Na jesen se očekuje puno posla, planirano je da se radi u tri smene.

U pogonima splitske željezare ponovno vruće, bučno i radno. Kompanija Adria čelik, koja je kupila postrojenja željezare, počela je s radom. Deo bivših radnika željezare, nakon tri godine - ponovno je na poslu.

Strojevi u pogonu bivše splitske željezare opet bruje, jako je vruće, ali se radnici ne žale.

„Evo ima mesec dana od kada sam počeo ponovno da radim. Pre toga sam radio deset godina, a osećaj je, normalno, super. Puno znači i osobi samoj i familiji, doprinosiš i nisi, ono što se kaže, beskoristan,“ kaže radnik Ivan Ćuk.

U pogon se za sada vratilo 60 radnika. Nakon tri godine, ovo im je, kažu, vratilo život.

„Mogu vam reći da je najveće uzbuđenje bilo kad smo dobili poziv da se vratimo na posao. Mogu vam reći da smo se, posle tri godine lutanja, stvarno nekako osetili sigurni kada su nas pozvali,“ kaže radnik Boško Čić.

Ovo je za sada probna proizvodnja rebrastog betonskog čelika. U valjaonici je obavljen remont strojeva i opreme.

„Započelo se sad istovremeno i s obnovom čeličane i kad se ona obnovi i pripremi počeće i proizvodnja. To se očekuje krajem septembra ove godine, do tada se planira da se završi ovaj moderan i najnoviji sistem odprašivanja,“ kaže Katica Nejašmić iz kancelarije Uprave.

Tako će se postići visoki standardi zaštite okoline. Do tada će se zaposliti i još bivših radnika splitske željezare, ukupno oko 200 ljudi.

Nakon tri godine borbe, protesta, nekoliko štajkova glađu i stečaja, pogon je kupio Petar Pripuza, vlasnik firme Adria čelik.

„Kad upadne čovek s dobrim namerama, onda to izgleda ovako i ja mislim da će ovo dugo trajati,“ kaže Tonči Mužić.

Sada se radi u jednoj smeni, ali se na jesen očekuje puno posla, kad se namerava raditi u tri smene.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...