Turci preuzimaju nikšićku Željezaru

Izvor:   Portal Analitika / Mina biznis

Kupoprodajni ugovor sa novim vlasnikom nikšićke Željezare, turskom kompanijom Toščelik biće potpisan sledeće nedelje, nakon što Turci detaljno pregledaju imovinu fabrike i raščiste sve pravne dileme. Kompanija Neksan više ne upravlja ovom nikšićkom kompanijom. (foto: Radnici ispred nikšićke Željezare)

Kompanija Neksan, vlasnika Miodraga Davidovića od 18. maja više ne upravlja nikšićkom Željezarom, koju će preuzeti turska firma Toščelik (Toscelik Profile & Sheet Industry), sa kojom kupoprodajni ugovor treba da bude potpisan ove nedelje, prenosi Mina biznis.

Stečajni upravnik, Veselin Perišić, kazao je da pre preuzimanja kompanije, Toščelik želi detaljno da pregleda imovinu fabrike i raščisti sve pravne dileme, kako im niko ne bi mogao eventualno osporiti pravo na vlasništvo.

„Reč je o ogromnom poslu, dosta problema je rešeno, ali je ostalo još, jer postoje neki čudni ugovori, koji su sada isplivali na površinu i ja, kao stečajni upravnik ih moram raskinuti. Brojne ekipe turske kompanije ovih dana snimaju imovinu i stanje u fabrici za šta treba vremena,“ rekao je Perišić na konferenciji za novinare.

Perišić je naveo da mu se čini da su našli dobrog kupca, a na pitanje koliko radnika će biti zaposleno u Željezari, rekao je da se predstavnici Toščelika još nisu izjasnili, mada su ti razgovori načeti.

„Kada završim posao sa Neksanom prirodno je da nemam ovlašćenja ni od Privrednog suda, ni Odbora poverilaca da plaćam zarade iz stečajne mase. Formalno–pravno izlaskom kompanije Neksan, dužan sam da raskinem sve ugovore o radu, ali ne želim da ishitrim sa donošenjem bilo kakve odluke,“ rekao je Perišić.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović ocenio je kao najveći uspeh do sada urađeno u Željezari, i kazao da je, iako nema ulogu pregovarača sa Toščelikom, shvatio da će ta kompanija da uloži novac, obezbedi investicije i da ne bi trebalo da bude značajnijeg otpuštanja radnika, odnosno da će svi i dalje ostati zaposleni.

Davidović je kazao da je Neksan, iako mu to nije bila obaveza, otklonio brojne probleme u fabrici, povećao kapacitete Kovačnice za 100 odsto, vratio proizvodni rejting, otvorio tržište Nemačke, Velike Britanije, Austrije, Italije i Španije, kojima je izvezen sav kovani čelik bez reklamacije.

„To je dobra osnova i budućim vlasnicima za povezivanje sa tržištem, a time smo dokazali i da sve propale firme u Crnoj Gori mogu uspešno da funkcionišu,“ rekao je Davidović i naveo da kada je u pitanju poslovna saradnji sa Elektroprivredom (EPCG), za dug od 1,47 miliona evra obezbedili su garancije imovinom od 1,65 miliona, čime je EPCG 110 odsto obeštećena, dok je sve ostalo plaćano.

„Neksan je jedina kompanija u istoriji poslovanja EPCG koja je dala garancije i struju plaćala svakih pet dana,“ tvrdi Davidović.

O najavi Neksana za ulazak u Boksite ponovio je da neće preuzeti to preduzeće ukoliko barem pet proizvodnih radnika bude protiv i istakao da je jedino njegova kompanija spremna da pomogne, iako je to nuđeno mnogima koje se bave sličnim poslom kao Rudnici.

Davidović je kazao da ne odustaju od namere da preuzmu Duvanski kombinat i istakao da je najbolje rešenje raspisivanje tendera za tu firmu, mada bi drugačijom procedurom rok bio skraćen.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...