Turci nove gazde nikšićke Željezare

Izvor:   Agencije

Nikšićka Željezara je, konačno, dobila novog vlasnika - tursku kompaniju Toščelik, člana Tosjali grupe iz Istanbula. Drugi investitor, Miodrag Davidović ,vlasnik nikšićke kompanije Neksan, nije uopšte želeo da licitira.

Turska kompanija Toščelik kupila je Željezaru Nikšić za 15,1 miliona evra. Drugi investitor, Miodrag Daka Davidović, vlasnik nikšićke kompanije Neksan, koji je najavio učešće na licitaciji nije uopšte želeo da licitira, što navodi na sumnju da je posao sa Turcima unapred dogovoren.

Po izlasku iz zgrade suda Davidović je otkrio da je dobio uveravanja iz Vlade da je turska kompanija veoma respektabilna i pravi izbor za Železaru, tako da nije direktno odgovorio na pitanje da li je licitacija fingirana.

Neksan , inače, od maja prošle godine organizuje proizvodnju u Željazari.

Preduzeće Neksan ponudilo je 15 miliona evra, što je bila tenderom predviđena minimalna cena za kupovinu Željezare.

Na prvom tenderu nikšićka Željezara je nuđena za 30 miliona evra, a na drugom za 21 milion, ali nije bilo zainteresovanih kupaca. Potom je raspisan treći oglas za prodaju Željezare, po početnoj ceni od 15 miliona evra.

Kompanija Toščelik je član Tosjali grupe iz Istanbula i bavi se proizvodnjom kvadratnih i pravougaonih profila, kao i industrijskih cevi, šavnih i pocinkovanih. Proizvodnja u toj fabrici počela je 1998. godine, zapošljava između hiljadu i tri hiljade ljudi. Glavna tržišta Toščelika su zapadna i istočna Evropa, Srednji Istok i Afrika, a godišnja prodaja vredna je više od 100 miliona dolara.

Iz Željezare u Nikšiću koja se već skoro godinu nalazi u stečaju, ranije je saopšteno da je cilj četvrte privatizacije da fabrika dobije strateškog partnera.

Poslednji vlasnik, holandska kompanija Montenegro spešliti stils je napustila Željezaru u proleće 2011. godine. Nekadašnji nikšićki ginant, koji je zapošljavao više hiljada radnika, četvrtu privatizaciju dočekaće sa svega 320 radnika.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...