EBRD finansira ekološke projekte RTB Bora

Izvor:   rtb.rs

EBRD najavljuje mogućnost finansiranja dva ekološka projekta u RTB Boru. U okviru rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline gradiće se postrojenje za flotaciju šljake i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda. Procenjuje se da će izgradnja koštati 55 miliona evra.

Velike su šanse da Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB Bor) odobri kredit od 55 miliona evra za izgradnju flotacije šljake i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

To su, kako se čulo prilikom prošlonedeljne posete predsednice EBRD Hildegard Gacek Basenu, preostala dva projekta koja moraju biti realizovana u okviru rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline. Gacek je, nakon dvosatnog razgovora sa poslovodstvom borske kompanije, javnosti predočila da Evropska banka za obnovu i razvoj ima veoma dobar uvid u sve što se poslednjih godina desilo u Basenu Bor.

Budžetska procena je da će projekti koji prate izgradnju nove Topionice – Floatacija šljake i fabrika za prečišćavanje vode koštati oko 55 miliona evra i tu konkretno očekujemo pomoć EBRD, rekao Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

- Reč je o ekološkim projektima i veoma nam je drago što vidimo i čujemo da Basen posvećuje veliku pažnju upravo ovoj oblasti – izjavila Hildegard Gacek, predsednica EBRD.

-Proces restrukturiranja RTB-a odvija se veoma dobro i biće ubrzo završen, a investicije koje su ovde paralelno započete rezultiraće izuzetnom proizvodnjom koju će borska kompanija ostvarivati. Sve to uticalo je na povoljnu klimu za pregovore o uključivanju EBRD u dalje investiranje u RTB Bor, pa smo tim povodom razgovarali o kreditiranju dva preostala projekta u okviru rekonstrukcije topionice i izgradnje fabrike sumporne kiseline. Reč je, takođe, o ekološkim projektima i veoma nam je drago što vidimo i čujemo da Basen posvećuje veliku pažnju upravo ovoj oblasti – kazala je novinarima Hildegard Gacek. Pritom je dodala da s nestrpljenjem očekuje da i na terenu vidi šta je sve urađeno u RTB-u u poslednje tri i po godine i prenese sve vesti iz Bora menadžmentu EBRD, kao i to da se raduje ponovnom dolasku.

-Naša želja je da se Evropska banka za obnovu i razvoj uključi u finansiranje najvećeg ekološkog projekta u Srbiji jer, pre svega, RTB mora postati „zaokružena“ kompanija. Znači da, pored toga što po izgradnji nove topionice neće biti dima, ne sme biti ni prljavih voda koje će oticati u Borsku reku. Basen je odgovorna kompanija i ovaj menadžment daje prvenstvo ekologiji nad ekonomijom. Razgovori sa EBRD su utemeljeni, iako je reč o, ipak, ekonomskoj kategoriji – kreditu, na našem opredeljenju da je ekologija ispred ekonomije. Zato je naš prioritet da što pre završimo i preostala dva projekta – flotaciju šljake i fabriku za tretman otpadnih voda – bez kojih, inače, nova topionica ne može da dobije dozvolu za start. Budžetska procena je da će ti projekti koštati oko 55 miliona evra i tu konkretno očekujemo pomoć EBRD – kazao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Nakon obraćanja novinarima, Hildegard Gacek je u društvu Spaskovskog razgledala radove na projektu nove topionice i revitalizaciji rudnika Cerovo, posetila kriveljsku flotaciju i, na kraju, popila kafu sa rudarima u kafiću na XI jamskom horizontu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...