Subvencije za KAP kad Rusi odu

Izvor:   Vijesti.me / Mina bussines

Vlada Crne Gore neće da subvencioniše struju za KAP dok su Rusi tu, a pokrenula je i postupak preuzimanja akcija od ruskog CEAC-a. Pregovara i sa bankama o načinu otplate dugova Kombinata. Cilj Vlade je da obezbedi uredno snabdevanje KAP-a strujom - u periodu od preuzimanja akcija ruskog CEAC-a do pronalaženja novog partnera.

Vlada Crne Gore neće nastaviti da subvencioniše struju za Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) pod upravom ruskog CEAC-a, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću.

Kako su naveli, Vlada je pokrenula postupak preuzimanja akcija od CEAC-a u skladu sa zaključcima Skupštine i Ugovorom o poravnanju.

„Ugovorom o poravnanju Vlade i CEAC-a definisano je da, nakon isteka dogovorenih subvencija za električnu energiju za ruski CEAC, nema mogućnosti za njihov nastavak. U tom pogledu Ugovor je precizan i Vlada neće nastaviti da subvencioniše struju za Kombinat pod upravom ruskog CEAC-a”, pojašnjeno je iz Vlade.

U saopštenju se navodi da pravni savetnik Saveta za privatizaciju trenutno radi na preuzimanju akcija ruskog CEAC po osnovu odredbi definisanih Ugovorom o poravnanju. „Reč je o pravnom postupku čija se procedura i dinamika mora ispoštovati i ispuniti sve ugovorne i zakonske obaveze u tom procesu”, kažu u Vladi podsećajući da je Skupština zadužila Vladu da, u skladu sa zakonom i Ugovorom, na najefikasniji način raskine saradnju sa CEAC-om, i preuzme većinsko vlasništvo u KAP-u, uz sve rizike koji iz toga proizilaze.

„Uporedo sa ovim procesom, Vlada pregovara sa bankama o načinu otplate dugova kompanije. Nakon preuzimanja akcija ruskog CEAC-a, novi menadžment će imati zadatak da, između ostalog, relaksira KAP postojećih dugova”, piše u saopštenju.

Vlada, dodaje se, aktivno radi i u tom pravcu i razgovora sa svim poveriocima o pretvaranju dugova u akcijski kapital.

Osim toga Vlada traži i najpovoljnije rešenje za pitanje koje najviše opterećuje Kombinat aluminijuma Podgorica, a to je snabdevanje električnom energijom. Cilj Vlade je, kako se dodaje je da, nakon raskida saradnje sa ruskim CEAC-om, dogovori modalitete za uredno snabdevanje KAP-a strujom, u periodu od preuzimanja akcija ruskog CEAC-a do pronalaženja novog partnera, „i što je još važnije za sudbinu kompanije, do obezbeđivanja dugoročno stabilnog izvora energije za KAP”.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...