Železaru hoće Ukrajinci, Rusi, Kinezi, Indusi...

Izvor:   Tanjug

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić tvrdi da su, trenutno, za kupovinu smederevske Železare zainteresovane kompanije iz Ukrajine, Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Indije, ali i iz nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

“Imamo više potencijalnih učesnika na tenderu i otuda očekujemo da će biti uspešan,” kaže Nikezić odbacujući stavove da je “raspisivanje tendera povezano sa predizbornom kampanjom. Najvažnije je da za Železaru Smederevo bude nađen strateški partner.

Nikezić tvrdi da su za smederevsku Železaru zainteresovane kompanije iz Ukrajine, Ruske Federacije, Narodne Republike Kine i Indije, ali i iz nekoliko zapadnoevropskih zemalja.

Vlada Srbije donela je odluku da objavi javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za smederevsku železaru. Prijave za otkup transakcione dokumentacije mogu se podnositi do 27. aprila, a rok za dostavljanje konačnih obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera je 4. maj.

Pravo na podnošenje ponude imaju pravna lica koja se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegura i koja su u 2011. ostvarila prihod od najmanje milijardu evra ili da vrednost njihove poslovne imovine iznosi 1,5 milijardi evra.

Javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo će biti objavljen u domaćim medijima i Fajnenšel tajmsu, a biće dostavljen direktno i svim značajnim svetskim proizvođačima čelika.

Vlada Srbije je donela ovu odluku u cilju održavanja kontinuiteta procesa proizvodnje i obezbeđivanja uslova za dugoročni razvoj Železare Smederevo, navedeno je u saopštenju vladine kancelarije za odnose s medijima.

Krajem januara Vlada Srbije je za jedan dolar kupila Železaru Smederevo od američke komanije Ju-Es stil koja je, posle osam godina rada u Srbiji, odlučila da se povuče zbog loših poslovnih rezultata.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...